Det är fredag och dags för ett fint läsarbrev. Inge skrev nyligen och berättade om hur hans ögon räddats av LCHF. När hans blodsocker gick ner fick de fina blodkärlen i ögonen tid att läka sig. I Ett sötare blod kan du läsa om hur celler på insidan av blodkärlen tar skada av dagliga sockerbad.

”Jag har läst din bok två gånger och tycker att den är helt fantastisk. Andra gången tyckte jag att boken kändes som en deckare! Jag är 82 år gammal och har varit typ 2-diabetiker i cirka 39 år, nästan halva mitt liv. Insulin har jag tagit de senaste 12-13 år.

Jag började med LCHF den 1/9-2010. Då tog jag som de flesta diabetikerna 8-9 olika tabletter och minst 80-90 enheter insulin. Efter flera års uppehälle så gjordes ögonbottenfoton igen och läkaren varnade mig för blindhet. Båda ögon var sockerskadade men i vänstra ögat hade en stor sockersvulst lagt sig framför gula fläcken. Efter den chocken blev det LCHF som sista utväg. Jag har inga åldersförändringar i mina ögon.

Kan läsa liten text igen

Efter två månader med den nya kosten träffade jag diabetessköterskan. Trots att mina värden hade förbättras så tyckte hon inte om LCHF. Tre månader med kosten, strax före julen 2010, blev det återbesök hos ögonläkare. Hon blev förvånad över den förbättringen jag hade fått. Alla gamla ärr var läkta, ögonen var torra och fina och den stora sockersvulsten i vänstra ögat hade blivit mindre. Jag berättade om LCHF och hon blev intresserat och har följt mig med nya undersökningar varje kvartal sedan dess. Högra ögat är helt återställt och med det vänstra ögat läser jag små text igen trots att jag inte har bytt glasögonen.

Jag har fortsatt med mer eller mindre strikt LCHF. Idag tar jag enbart två tabletter mot blodtrycket och ca 30-40 enheter insulin. Enligt läkaren har jag halverat mitt blodsocker och även i familjen har protesterna mot min nya mat blivit mindre.

Även en gammal kropp kan läka

Jag kan inte nog beundra kroppens vilja till ”överlevnad”. Vid min ålder och efter så många år med felaktig kost så kan den fortfarande läka sig självt. Sakta men säker känner jag den ena förbättringen efter den andra. Inget stort och inget man kan beskriva men med tålamod och fortsatt rätt kost så är jag övertygat om att min hälsoresa med LCHF fortfarande inte är slut än. Men det tar tid för en gammal kropp att läka och man får ta det varsamt”.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Läsares berättelser, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.