Här kommer en liten komplettering till gårdagens granskning. Det är en läsare som skriver att man inte kan likställa fettkonsumtionen med konsumtionen av smör. Det tycker jag är en relevant invändning.

Nedan är ytterligare statistik från Jordbruksverket. Under den tid som antalet fall av bröstcancer har eskalerat, har vår fettkonsumtion i princip legat still. Den är lite högre än på 1960-talet. Jämfört med år 1980 äter vi 4 gram mer per person och dag, eller totalt 3 procent mer fett. Jag har svårt att tro att den lilla ökningen skulle kunna förklara den kraftiga uppgången i antalet fall av bröstcancer.

Fettillförsel Jordbruksverket

Däremot visar siffrorna att vi har ändrat vilka fetter vi äter. Mängden mjölkfett har gått ner. Vi äter mindre smör och dricker mindre fet mjölk, men lite mer grädde och mer ost.

Vi äter mer lättmargariner, får mer fett från matoljor (kan man se i annan statistik från Jordbruksverket) och får mer fett från bröd (som ju brukar innehålla vegetabiliska oljor). Vi får också i oss mer fett från fisk och från kött.

Tittar man på dessa siffror kan man alltså inte skylla den skrämmande utvecklingen av antalet bröstcancerfall på totalhalten fett i dieten. Som jag skrev igår kan det spelar roll att vi har börjat äta mer omega-6. Forskningen är inte helt entydig här. Däremot kan man klart slå fast att fetmaepidemin har spelat roll. Fetma är en riskfaktor för bröstcancer.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.