Ju mer socker invånarna i ett land äter, desto fler fall av diabetes. I länder där man har konsumerat socker under lång tid har också fler personer sjukdomen. Socker spelar mycket större roll än mängden kalorier. Det slår nu amerikanska forskare fast i en studie publicerad i Plos One.

Antalet fall av diabetes i världen har dubblats under de tre senaste decennierna. Den rådande hypotesen är att detta beror på att vi har börjat äta för många kalorier. Det leder till fetma, vilket i sin tur leder till diabetes.

Bulle till diabetiker_2I boken Ett sötare blod beskriver jag hur denna tes fick grepp i forskarvärlden. Den har lett fram till dagens kostråd: ät vad du vill men håll igen på kalorierna och det mättade fettet. En bulle är ingen fara – bara den är liten. Bilden här bredvid kommer från en broschyr där diabetiker får råd att ta en bulle till kaffet. Det är en av de mest använda kostrådsbroschyrerna i Sverige och den säljs på apoteken.

MEN. Mycket forskning talar för att dessa råd har gjort mer skada än nytta.

175 olika länder ingick i studien

Nu har amerikanska forskare, bland annat UCSF-professorn Robert Lustig, aktuell med boken Fat Chance, gjort en världsomspännande studie där de har samlat hälsodata från 175 olika länder. De har undersökt kopplingarna mellan antalet fall av diabetes och en rad olika andra parametrar, bland annat totalt kaloriintag och mängden socker, fibrer, frukt, kött, flingor och oljor i kosten.

Det som påverkar antalet fall av diabetes var en sak: mängden socker i kosten. När forskare kontrollerade för en rad andra faktorer som fetma, socioekonomisk status, ålder, inkomst, mängd motion, visade sig socker vara en oberoende riskfaktor för diabetes. Även i länder där personerna fortfarande var relativt smala, ökade risken för diabetes i takt med sockerkonsumtionen.

En burk läsk om dagen räcker

Forskarna räknade ut att om en befolkning ökar mängden mat med 150 kalorier per person och dag, ökar antalet fall av diabetes med 0,1 procent. Om de extra 150 kalorierna istället kommer från rent socker, ökar antalet fall i befolkningen med 1,1 procent. Det är alltså 11 gånger fler fall. I Sverige har runt 4 procent av befolkningen diabetes, så en ökning med 1,1 procent är en stor andel. 150 kalorier socker motsvarar en burk läsk eller 3-4 av de geléhjärtan som finns på Ett sötare blods framsida. Många äter mycket mer socker än så.

När forskare gör sådana här studier är det svårt att veta om mängden socker i kosten bara korrelerar med någon annan faktor som i sin tur orsakar diabetes. Men brukar prata om att det är skillnad mellan en korrelation och ett orsakssamband. I denna studie har forskare gjort statistiska analyser som visar att det kan röra sig om ett orsakssamband. I Ett sötare blod kan du läsa om hur det går till när socker och höga blodsocker skadar kroppen; hur det eldar på inflammation, rubbar blodfetterna, ökar risken för cancer, hjärtinfarkt, demens och till exempel kan rubba ägglossningen. Det finns all anledning att tro att mycket socker i dieten orsakar diabetes.

SLUTSATS: ett land som vill få ner antalet fall av diabetes ska inrikta sig på att få ner sockerkonsumtionen. Länder som Sverige, som koncentrerar sig på att få ner antalet kalorier, kommer sannolikt fortsätta ha relativt många fall av diabetes.

Mer läsning:

Läs studien i Plos One.

New York Times bloggar om studien.

Alldeles nyligen publicerades en liknande studie som kopplade fruktossirap (high fructose corn syrup) till diabetes.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Övrigt, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.