För varje förlorad tand, ökar riskfaktorer för hjärtsjukdom. Det visar nu en stor studie på 15 828 personer från 39 länder. Resultaten presenteras på lördag av den svenska läkaren Ola Vedin på organisationen American College of Cardiologys årliga konferens. 

Nu kommer ännu en studie som visar på en koppling mellan dåliga tänder och hjärt- och kärlsjukdom. Forskarna undersökte hur många tänder deltagarna hade och hur ofta de blödde från tandköttet (ett tecken på tandsjukdom). Sedan jämförde de med riskfaktorer för hjärtsjukdom.

Det visade sig att ju färre tänder en person hade, desto högre var nivåerna av ett enzym som heter Lp-PLA2, som man vet är inblandat i åderförkalkning och som får blodådrorna att stelna till. Det fanns också kopplingar mellan dåliga tänder och mer traditionella riskmarkörer för hjärtsjukdom. Dessutom hade personer med få tänder oftare diabetes.

Socker eller bakterier, eller både och?

Frågan är då varför den här kopplingen finns? En förklaring kan vara att mycket socker och snabba kolhydrater i dieten ger hål tänderna. Socker och snabba kolhydrater förstör samtidigt ämnesomsättningen, vilket ökar risken för diabetes och hjärtsjukdom. I så fall skulle detta samband vara en korrelation.

Men det finns också forskare som menar att dåliga tänder direkt orsakar hjärtsjukdom. Forskare från Göteborg har hittat bakterier från munhålan i proppar av åderförkalkning, som de har opererat ut från patienter. Bakterierna skulle kunna elda på den inflammation som ligger bakom åderförkalkning. I så fall kan dåliga tänder direkt orsaka hjärtsjukdom.

Hade vi finare kärl på stenåldern?

Nyligen skrev jag om en studie som visar att vår bakterieflora förändrades när vi på stenåldern började odla grödor. Än mer förändrades floran när vi mot slutet av 1800-talet börjat äta stora mängder socker. Dessa dietskiften har gett oss mycket sämre tänder.

Då uppstår oundvikligen frågan: var insidan av våra kärl renare och finare på stenåldern, när våra tänder också var bättre? Här kan man bara spekulera. Men jag skulle kunna sätta 1000 spänn på att det var så.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.