DNSöndagIdag har DN Söndag en artikel som utgår från Ett sötare blodDet härliga med artikeln är att Livsmedelsverket inte bara slår ifrån sig utan säger: ”Jag håller helt med om att det vi vräker i oss i form av läsk, kakor, godis och dåligt socker i Sverige idag är ett jättelikt problem”. Det blev jag glad över! Dessutom låg artikeln med en otroligt fin illustration.

Lågkolhydratdiet har en fantastisk effekt på blodsockret

Däremot finns det en faktaruta till höger som är lite problematisk. Den säger att Statens beredning för medicins utvärdering, SBU, för några år sedan granskade 600 studier och kom fram till att en lågfettdiet och en kost med mindre kolhydrater har ungefär samma postivia effekt på både blodsocker och vikt. Det som inte framgår av faktarutan är att den syftar till en genomgång där SBU tittade på en mycket måttlig lågkolhydratdiet där 40 procent av energiintaget kunde komma från kolhydrater. Dessa kolhydrater kunde dessutom vara snabba. En BigMac-hamburgare platsar i en sådan diet. Den innehåller 32 procent kolhydrater. En BigMac-hamburgare är en riktigt blodsockerhöjare.

Däremot är det självklart att en riktig lågkolhydratdiet, där kolhydratinnehållet är max 5-20 procent och där alla kolhydrater är långsamma, sänker blodsockret. Det är biokemisk grundkunskap från 1800-talet. Blodsockret kan inte ligga högt om vi inte matar blodet med socker och snabba kolhydrater. Alla diabetiker som mäter sitt blodsocker ser direkt när de ätit mycket kolhydrater. En frisk människa kan också se effekten, även om den inte blir lika stor.

I det här reportage som jag gjorde för Vetenskapens värld visar en kvinna med typ 2-diabetes upp de fantastiska blodsockerkurvor som hon fick efter två dagar på en riktigt lågkolhydratdiet. Hon kunde sluta med sina insulinsprutor på två dagar. Börja titta 10 minuter in i reportaget.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.