Svt.se skrev igår om den kamp som borgmästaren i New York för mot försäljningen av läsk. För att bromsa fetmaepidemien vill han förbjuda den största storleken av läsken. Nu kommer ytterligare en studie som visar att han gör helt rätt: läsk orsakar ett ökat kaloriintag.

Sedan tidigare vet man att barn som dricker läsk får i sig fler kalorier. Det forskarna nu undrade var: varför? Äter barnen mer mat? Eller orsakar själv läsken överskottet av kalorier? För att få svar på detta gick de igenom kostregistreringar för över 13 000 amerikanska barn. Svaret blev att det ökade kaloriintaget framförallt kom från den sockrade läsken. Jämfört med barn som inte alls dricker läsk, åt barnen lite mer mat. Samtidigt drack de till exempel lite mindre juice. Det totala intaget av kalorier, som inte kom från läsk, blev därför ungefär konstant mellan grupperna. Slutsatsen blev att läsken är boven. Dessutom visade analysen, inte helt oväntat, att barn som dricker läsk också äter mer pizza, hamburgare, pommes och annan mindre nyttig mat.

Socker är mer än bara onödiga kalorier

Jag vet inte om man blir något klokare av den här analysen. Läsk är inte bara farligt för att det innehåller onödiga kalorier. Vitt socker och high fructose corn syrup (som läsken är sötad med i USA) består av sockerarterna glukos och fruktos. I Ett sötare blod kan du läsa om hur en överdos av dessa, framförallt fruktos, rubbar blodfetterna. Det leder till små onda kolesterolpartiklar, som lättare tränger in i blodkärlens väggar och blir till grogrund för åderförkalkning. Bland annat.

När jag vill ha fest för mina barn, ger jag dem juice blandat med bubbelvatten istället. Juice innehåller i princip lika mycket socker som läsk. Men i juice finns i alla fall lite vitaminer och antioxidanter. Bubbelvatten med lime eller citron i, är också ett bra alternativ. Och så är ”babyccino” en av deras favoriter. Det är värmd mjölk som är skummad. Det passar inte till mat, men är bra om man vill helgfika.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.