texmexHär kommer dagens gåta: vad har fredagsmys och Kalifornien gemensamt?

Svar: texmex-mat.

Men där upphör likheterna. Den texmex vi äter här i Sverige är lite sorglig. För några år sedan tillbringade jag ett halvår i San Francisco. Där lärde jag mig en viktig sak: koriander är gudomligt och att äta texmex utan koriander är som att fira jul utan sill. Förr tyckte jag att de gröna bladen mest förstörde maten. Det var inte alls gott. Men riktig texmex har skruvat om mina smaklökar. Här kommer ett tips inför nästa fredagsmys:

Hacka korianderblad från ½ kruka (ska du vänja dig, kan du börja med lite mindre). Blanda med saft från en lime. Hacka i ordentligt med salladslök. Använd även den gröna blasten. Ha i en finhackad jalapeño (eller mer om du vill ha det riktigt starkt). Häll på olivolja och blanda i ordentligt med finhackade tomater. Om du orkar ta bort tomatkärnorna, blir det mindre rinnigt. Salta efter smak.

Det här tomatsalsan är sjukt god. Även min 6-årige son äter den med god aptit. Servera med guacamole. Jag brukar göra den lite chunky och utan gräddfil eller creme fraiche. Istället har jag i lite av tomatsalsan, lite extra jalapeño, lime och vitlök. Typ. Till detta kan man äta grillad kyckling med lite smält ost över. Vill du kan du också göra ostchips. Finriv någon stark ost och lägg i små högar på en plåt. Smält i ugnen tills chipsen får lite färg. Ovan är en bild på detta. De där gula blobborna är chipsen. Jag inser att jag inte ska bli någon matfotograf.

Ett till tips: mixen av koriander, lime, salladslök och jalapeño fungerar utmärkt för en mangosalsa till grillad lax på sommaren. Eller också till en räksallad (jo, faktiskt).

Varför skriver jag nu om detta. Jo, jag ska fara iväg till USA och San Francisco i två veckor. Jag gissar att det inte kommer bli så många inlägg på bloggen. Men för er som besöker den för första gången, läs inläggen nedan. Vissa av dem är läsares favoriter, andra är mina egna favoriter.

Faktakollen: kan mycket fett i dieten ge bröstcancer

Värre artros vid diabetes – socker påverkar ditt ledbrosk

Världscancerdagen – gör koststudier på cancer

Kroppen stelnar när socker fastnar i bindväven

Det krävs socker för att lagra fett

Hjärnan, depression och höga blodsocker

Punktera myten om det farliga fettet (Expressen)

Har du frågor – mejla dem så svarar jag när jag kommer hem. Och du som bor i Malmö med omnejd, glöm inte att anmäla dig till föredraget, se inlägg nedan. Hoppas våren kommer till Sverige nu!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.