frukost sasI måndags flög jag hem med SAS från USA. För skojs skull har jag räknat ut hur mycket socker frukosten innehöll. Här kommer en sammanställning:

En helt fettfri yoghurt: 90 kcal, 13 gram kolhydrater (varav 13 gram socker), 10 gram protein

Honungsmüsli: 210 kcal, 4,5 gram fett (1 gram mättat), 38 gram kolhydrater (varav 9 gram socker, 4 gram fibrer), 5 gram protein

En ciabatta med kalkonskinka och ost: 270 kcal, 10 gram fett (3,5 gram mättat), 33 gram kolhydrater (inget socker, men inga fibrer heller, bara vitt mjöl), 13 gram protein

Cirka en deciliter färskpressad apelsin juice. Här fanns ingen näringsdeklaration, men har tagit en från Livsmedelsverkets hemsida: 48 kcal, 0,2 gram fett, 10,6 gram kolhydrater (varav 5 gram socker, 0,1 gram fibrer), 0,7 gram protein.

Om jag hade ätit allt detta (vilket jag inte gjorde) hade jag fått i mig: 618 kcal, 14,7 gram fett (varav 4,5 gram mättat), 94,6 gram kolhydrater, varav 23 gram socker, 28,7 gram protein.

Kommentar: Den här dieten är vi länge ansett varit nyttig. Ju mindre fett desto bättre. 21 energiprocent kom från fett och det är väldigt lite. Men om jag hade ätit allt detta hade jag fått i mig 7-8 dolda sockerbitar + en himla massa snabba kolhydrater. Totalt matades mitt blod med 94,6 gram fruktos och glukos. I blodet behövs bara cirka 5 gram glukos i taget. Resten behöver på något vis lagras. Motionerar man inte regelbundet, omvandlar levern mycket av det till fett. Att frukosten är fettfri spelar alltså ingen roll. Socker blir till fett i kroppen ändå. Dessutom stiger insulinnivåerna av alla kolhydrater och det gör att det nybildade fettet effektivt lagras. Frukostar som denna är sannolikt en stor bov i den fetma- och diabetesepidemi som sveper över världen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.