Socker expressenJag har just slagit ihop Expressen Söndag efter att ha läst Elin Gunnarssons utmärkta jobb. Tre hela uppslag om farorna med socker.

Detta känns som höjdpunkten på flera veckor av bra mediabevakning där socker äntligen har legat i fokus på riktig. Det började på skärtorsdagen då DN:s kolumnist Jenny Jewert skrev om ”Priset för vår söta synd”. Där tog hon upp barnperspektivet: ”Det är konstant sockerfest. Som diabetikermorsa blir man extremt medveten om alla extra festligheter i barnens tillvaro. I skrivande stund ringer de från skolan: ”Det blev smet över från våffeldagen, så det blir våfflor till mellis igen”. Andra dagar: fettisdagen, kanelbullens dag, alla hjärtans dag med geléhjärtan. En i personalen ska sluta: glass. Trivseldag: äppelkaka med vaniljsås. Roliga timmen: fikabröd. Baka på fritids. Oboy till mellanmål.”

Sedan gjorde SVT:s Korrespondenterna ett fantastiskt program: ”Världens sötsug”. Bland annat fick man träffa extremt överviktiga barn som var på läger för att få hjälp. Samma dag förespråkade barnläkaren Claude Marcus en sockerskatt.

I torsdags handlade så Dokument inifrån om sockret och vilket beroende det kan leda till. En mamma lät sina barn dricka coca-cola till frukost. För detta barn gick det säkert bra, mamman bestämde sig att sluta med allt socker. Men för andra barn i vårt samhälle går det inte alls lika bra.

Levern blir förfettad

När barn överkonsumerar söta flingor, risifrutti, godis, kakor, läsk och allt annat med socker i, kommer deras lever att tillverka fett från fruktos (det är så dumt att man kopplar fruktos till frukt, vår största källa till fruktos är vanligt vitt socker). En överkonsumtion av fruktos leder till att levern blir förfettad och barnen blir insulinresistenta. Robert Lustig, den amerikanska läkare som var med i både Korrespondenterna och Dokument inifrån, berättar i sin bok ”Fat Chance” om processen. Höga insulinnivåer i kroppen stoppar sedan effekten av mättnadshormonet leptin. Det leder till en onormal hunger och ett stort sötsug. Sedan är hela karusellen i gång.

Socker triggar inflammation och tillväxt

I Ett sötare blod kan du läsa om hur kroppen blir inflammerad. Det leder till trötthet, stillasittande och… än mer viktuppgång. Kroppens tillväxtsystem triggas också, vilket kan förklara varför vissa barn går in i puberteten för tidigt och varför en del unga kvinnor får en utebliven ägglossning. Senare i livet ökar risken för cancer.

I Sverige äter vi tre gånger så mycket socker som vi borde. Barn står helt klart för en stor del av överkonsumtionen. I det långa loppet skadar allt för mycket socker kroppen precis lika effektivt som cigaretter. Men jag skulle vilja påstå att socker är värre just av den anledningen att barn tar skada av det. Väldigt få småbarn röker, men många småbarn får i sig alldeles för mycket socker.

Barn bestämmer inte hur mycket socker de äter

Ett argument mot sockerskatt är att det är upp till var och en att bestämma hur mycket socker de äter. Men barn kan inte ta ansvar för sin sockerkonsumtion. Därför behöver politiker och myndigheter agera. En saftig skatt på socker som råvara, skulle göra att priset på godis och läsk blev högre. Dessutom skulle det mindre attraktivt för livsmedelsföretagen att slentrianmässigt tillsätta socker i allsköns mat.

Och så en sak till: det behövs en stor folkhälsokampanj, lika effektiv som den som fick den stora majoriteten av alla föräldrar att borsta tänderna på sina barn. Dessa två åtgärder skulle bespara många barn det lidande som fetma ofta innebär. Dessutom skulle alla skattepengar som idag går till att behandla fetma, kunna gå till att skapa en bättre skola. För det behövs också. Jag hoppas att en skatt på socker blir till en valfråga.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.