
En läsare har hört av sig och undrar över vilken roll det goda HDL-kolesterolet spelar i kroppen. Så här lyder frågan: ”Först förstod jag det som att det är viktigt att få upp HDL eftersom det ”skyddar” mot ett högt ont LDL-kolesterol, och att man kan få ett högre HDL genom kosten. Men så i faktarutan på sidan 63 verkar det som att HDL inte är så skyddande och att LDL inte påverkas så mycket av kosten. Vad har jag missat där?”
Svar: HDL-kolesterolet är ett mått på inflammation
Forskarvärlden är också förvirrade över effekten av det goda HDL-kolesterolet. Epidemiologiska studier (där man mäter nivåerna och sedan följer hur många som dör i hjärtinfarkt) visar att ett högt gott HDL-kolesterol är starkt kopplat till en lägre risk för hjärtinfarkt. Personer med metabolt syndrom och typ 2-diabetes, som löper en högre risk för hjärtinfarkt, har också generellt ett lågt HDL-kolesterol. Läkare har därför trott att HDL-partiklarna rensar blodkärlens väggar från skadliga kolesterolavlagringar.
MEN. När forskare har lyckats höja det goda HDL-kolesterolet med läkemedel har de inte fått någon effekt på risken för hjärtinfarkt. Ett genetiskt högt HDL-kolesterol, verkar inte heller spela någon större roll.
Förklaringen, tror jag, är att HDL-kolesterolet inte alls har någon skyddande effekt i kroppen. Det är bara ett mått på hur mycket socker och andra snabba kolhydrater vi äter och hur mycket inflammation vi har i kroppen. Personer som har metabolt syndrom och som samtidigt äter mycket socker och snabba kolhydrater, får generellt ett lågt HDL-kolesterol och de har samtidigt en pågående inflammation i kroppen. Dessa två korrelerar med varandra, som man säger på forskarspråk. Alltså kan man använda HDL-kolesterolet som ett surrogatmått på inflammation. Sedan är det inflammationen som är farlig. Den eldar på immunförsvaret och åderförkalkningen.
Storleken på LDL-partiklar är viktig
Totalnivåerna av det onda LDL-kolesterolet sjunker om du byter smör mot till exempel olivolja. Om detta har någon större påverkan på risken för hjärtinfarkt är däremot mera tveksamt. Byter du smör mot snabba kolhydrater eller socker, händer nästan ingenting med totalnivåerna LDL-kolesterol. Däremot blir partiklarna mindre till storleken (läs mer i boken). Den förändringen är farlig för hjärtat.
SLUTSATS. Drar du ner på socker och snabba kolhydrater stiger ditt goda HDL-kolesterol och det är ett bra tecken. Det tyder på att inflammationen i kroppen har minskat. Dessutom ökar generellt storleken på LDL-kolesterolpartiklarna. Det är också bra. Små partiklar är kopplade till hjärtinfarkt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Frågor och svar. Stötta mitt arbete via Patreon.
Ann Kristin ∙ 22 april, 2013 kl. 14:49
Vi som har svårt att gå ner i vikt försöker komma i ketos. Hur ser du på detta ur ditt perspektiv, en del diabetiker verkar oroa sig för ketoner, men ketoacidos är ju något helt annat, dvs när man saknar insulin och glömmer att tillföra.
≪ | ≫ |
ST1968 ∙ 22 april, 2013 kl. 20:21
Kolesterolet är en snårig historia men jag tror att om man läser läkaren Peter Attias utmärkta bloggartikelserie ”The straight dope on cholesterol” http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i (där han hämtar info och bakgrundskunskap från några av USAs främsta lipidologer och experter på koleterolmyten) får man en bra bild av hur det troligtvis hänger ihop. Den senaste och mest relevanta forskningen gås igenom och förklaras. En av slusatserna är att en av de viktigaste markörerna för CVD (hjärt- kärlsjukdom) visar sig vara LDL-P, alltså ANTALET, (inte primärt storleken) LDL-partiklar, är det som har den tydligaste kopplingen till risken för CVD. Se gärna Peters föreläsning från AHS 2012 http://www.youtube.com/watch?v=8GDx5sObceI med samma namn som artikelserien på hans blogg http://www.eatingacademy.com /MVH Stefan
≪ | ≫ |
ST1968 ∙ 23 april, 2013 kl. 07:11
För den intresserade. En riktigt bra resurs för att få koll på kunskaps-/forskningsläget inom det snåriga kolesterolområdet är att först se läkaren Peter Attias föreläsning från AHS 2012 ”The straight dope on cholesterol” http://www.youtube.com/watch?v=8GDx5sObceI och sedan läsa hans utmärkta bloggartikelserie med samma namn http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i Om jag förstått slutsatserna rätt så, visst kan storleken på LDL-partiklarna skvallra om att något inte är riktigt bra, men den starkaste markören för CVD (kardiovaskulär sjukdom) är LDL-P, alltså antalet LDL-partiklar, då det är dessa som bär på ApoB och sterolerna (sterolerna är de som tar sig in i kärlväggen, oxiderar och orskar inflammationen som orsakar kärlförträngningen). Särskilt ”The straight dope on cholesterol part VI” tar upp detta.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 23 april, 2013 kl. 07:43
Det verkar helt okej. Ketoacidos kräver att man sprutar insulin. Personer som inte tar insulin behöver absolut inte oroa sig.
≪ | ≫ |
ST1968 ∙ 23 april, 2013 kl. 08:47
Sorry för dubbelposten men kommentarsfunktionen här på ”ett sötare blod” lämnar en del övrigt att önska. Man ser inte om/när en kommentar lagts in utan det dröjer väldigt länge. Ann, du kan ta bort den tidigaste av de två och behålla den jag skrev idag. Tack på förhand!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 23 april, 2013 kl. 09:32
Grejen är att jag godkänner alla kommentarer innan de läggs ut. Jag är inte någon vän av svidande personangrepp, så brukar rensa lite här och där.
≪ | ≫ |
ST1968 ∙ 26 april, 2013 kl. 07:44
Tack för svaret Ann! Förstår ditt ställningstagande. Hittade följande intressanta föredrag av docent Ralf Sundberg, som förklarar hur man tror att de små LDL-partiklarna bidrar till kärlförträngningar/-skador: http://www.youtube.com/watch?v=IrelvlbMxsg
≪ | ≫ |
Christina Sandström ∙ 24 april, 2013 kl. 08:09
Jag är verkligen glad över att följa denna bloggen. Älskar den kunskap jag får av att läsa det som står. Just det här med onda och goda kolestrolet är jag själv dålig på. Antar efter att ha läst ditt svar i inlägget, att jag har en pågående inflammation (känns så också). Frågan är bara hur jag som lchf:are ska komma tillrätta med det…
Hoppas du har tid att svara och att jag ser det i min e-post 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 25 april, 2013 kl. 19:17
Jag kan inte riktigt ge så personliga råd.
≪ | ≫ |
6442 ∙ 20 maj, 2013 kl. 08:59
”Byter du smør med blant annat
≪ | ≫ |