Idag berättar Aftonbladet under rubriken ”Folksjukdomens gåta nära att lösas”, om en svensk studie som är ett år gammal där forskare har sett att personer med fibromyalgi har höga halter av ett ämne som heter IL-8 i centrala nervsystemet. IL-8 driver på immunförsvaret och ger en inflammation i kroppen. Andra studier visar att mängden IL-8 är förhöjd även i blodet hos personer med fibromyalgi.

Ett sötare blod berättar jag om hur jag snubblade över en vetenskapliga studie som jämför en lågfettdiet med en lågkolhydratdiet och som visar att just IL-8 påverkas av kosten. Du hittar den studien här:

Comparison of Low Fat and Low Carbohydrate Diets on Circulating Fatty Acid Composition and Markers of Inflammation

Studien är ganska liten och egentligen inte så mycket att hänga i julgranen. Men min mamma hade fibromyalgi och hoppet om att dieten kanske kunde hjälpa fick mig att tjata på henne. Jag ville att hon skulle överge alla lättprodukter och prova att drastiskt dra ner på kolhydraterna. Hon var minst sagt skeptisk. Men till slut fick jag henne att prova åtminstone någon månad.

Detta är flera år sedan. Ingenting kan få henne att gå tillbaka till sina gamla lättprodukter. Hon har fortfarande ont i kroppen, men värken är mycket mer hanterbar. Hon är inte heller alls lika trött. Många inom lågkolhydratrörelsen vittnar om liknande effekter. I helgen berättade Expressen Söndag också om en kvinna som fått mindre värk när hon lagt om kosten. Logiken talar alltså för att en lågkolhydratdiet kan hjälpa vid fibromyalgi. Men det finns inga vetenskapliga studier på området. Någon borde verkligen undersöka det.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.