I New England Journal of Medicine rapporterar nu amerikanska forskare resultaten för USA:s diabetesvård mellan 1999-2010. Dessa går att sammanfatta med ett enda ord: usla. Majoriteten av alla amerikaner med diabetes når inte de uppsatta målen.

Här i Sverige är läget detsamma. 31 mars kom årsrapporten för 2012 från diabetesregistretInte ens hälften av alla typ 2-diabetiker når målet för långtidsblodsockret, HbA1c, som är under 52 mmol/mol. Medelvärdet ligger till och med högre än detta målvärde. För typ 2-diabetiker som vårdas inom primärvården är medelvärdet 54,9 och på medicinkliniker är det 65,3.

Värst av allt: det går utför. Långtidsblodsockret för alla Sveriges diabetiker blir sakta men säkert sämre. Antalet personer som har blodsocker som är så höga att ögon och njurar med säkerhet tar skada ökar.

Bräcklig grund för kostråd vid diabetes

Diabetesvården har helt klart enorma problem. En orsak är att kostråden till diabetiker sannolikt har varit direkt kontraproduktiva. Enligt denna rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har kostråden till diabetiker aldrig utvärderats på något grundligt vis: ”Mat vid diabetes”. Citat från rapporten: ”Med tanke på att det vetenskapliga underlaget för kostråd vid diabetes är så bräckligt, finns det skäl att vara försiktig med tolkningarna när det gäller val av kostregim vid diabetes.”

Trots att detta är vad några av Sveriges främsta diabetesexperter har kommit fram till efter en grundlig utvärdering av vetenskapen, hör man ändå tvärsäkra uttalanden kring diabeteskosten i media. Tallriksmodellen förespråkas som om den var vetenskapligt belagd. Men SBU säger alltså tvärtom att vetenskapen är bräcklig.

Lågfettdiet har ingen effekt på risk för hjärtinfarkt

Efter SBU:s rapport har det dessutom kommit säkra bevis för att tallriksmodellen har dålig effekt vid typ 2-diabetes. I höstas lades den största studien någonsin av diabeteskost ner i USA. I studien, kallad Look AHEAD, fick diabetiker råd om en lågfettdiet och motion. De gick ner något i vikt, men det hade ingen effekt på deras risk för hjärtinfarkt. Därför stoppades studien efter 11 år. Läs pressmeddelandet från National Institute for Health (NIH) här. När forskare lägger ner en sådan stor studie är det ett stort misslyckande.

Höga blodsocker en viktig riskfaktor för hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt är den främsta dödsorsaken vid diabetes. En person med diabetes löper en mer än dubbelt så hög risk att drabbas än en frisk individ. Forskning visar tydligt att blodsockret spelar stor roll. 50 procent av alla som kommer till akuten med hjärtinfarkt har diabetes och runt 20 procent har förstadiet till diabetes, enligt denna stora Europeiska studie: The prevalence of abnormal glucose regulation in patients with coronary artery disease across Europe.

Sluta rekommendera diabetiker bullar

Vården tar helt enkelt inte diabetikers höga blodsocker på tillräckligt stort allvar. Jag skulle vilja påstå att man är alldeles förblindad av kolesterolnivåerna i blodet, något diabetiker generellt inte ens har problem med. I Ett sötare blod kan du läsa om den blodfettrubbning som istället spökar vid typ 2-diabetes och som är helt kopplad till kroppens omsättning av socker.

Det har gått så långt att diabetiker till och med får rådet att äta bullar till kaffet, pannkaka till lunch, ris till middagen och bröd till varje måltid. Bilden nedan är tagen från en av de mest använda broschyrerna till diabetiker i Sverige.Bild02

Och här såldes den fortfarande på apoteket i Leksand, när jag var där i julas.

Bild03

Att diabetiker har problem med sina blodsocker, är inte konstigt när de får dessa råd. Ska personer med diabetes må bättre, behöver forskare börja tänka lite mer kreativt kring det här med kost. Det är biokemiskt grundkunskap att en stärkelserik kost höjer blodsockret. Att personer med diabetes ska äta pannkakor, bröd och bullar är mot all logik. Så länge diabetiker får dessa råd, kommer deras blodsockervärden fortsätta att ligga alldeles för högt.

Det behövs bättre forskning

En liten svensk studie från Östergötland tyder på att diabetikers blodvärden kan bli mycket bättre om de utesluter kolhydrater ur dieten istället: In type 2 diabetes, randomisation to advice to follow a low-carbohydrate diet transiently improves glycaemic control compared with advice to follow a low-fat diet producing a similar weight loss.

Mycket tyder på att kostråden till diabetiker har varit helt fel. Men för att kunna ändra kostråden krävs fler och bättre koststudier. Sverige skulle verkligen behöva dra igång en sådan. Det skulle betyda oändligt mycket för alla diabetiker. Och den svenska statskassan skulle stärkas med ett ansenligt antal miljarder varje år när färre diabetiker behöver dialys.

Men vad gör då en personer med diabetes  i väntan på bättre vetenskap? Svar: experimenterar med kosten själv. Läs mer i Ett sötare blod

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.