Vissa personer som äter så kallade statiner, läkemedel som sänker kolesterolnivåerna i blodet, kan bli förvirrade eller tappa minnet. Nu rapporterar forskare att de av en ren slump kan ha hittat en förklaring till varför. Forskarna sökte egentligen efter läkemedel som kan hjälpa mot vissa hjärnrubbningar. I sökandet använde de nervceller från bananfluga. De undersökte effekten av 1040 godkända mediciner på dessa nervceller. I screeningen upptäckte forskarna att fyra läkemedel var giftiga för nervcellerna. På nervernas långa utskott formades en struktur som forskarna kallar för ”pärlor-på-ett-band”. ”Pärlorna” var vara klumpar som innehöll mitokondrier; cellernas energikraftverk.

Det visade sig att alla fyra läkemedel som påverkade nervcellerna var statiner, närmare bestämt substanserna atorvastatin, lovastatin, rosuvastatin och pravastatin. När forskarna tog bort statinerna återgick nervcellerna till sin ursprungliga form. Skadan var alltså inte permanent.

Forskarna menar att detta kan förklara varför vissa personer som tar statiner upplever att de blir lite snurriga. När de slutar med statinerna försvinner känslan. Forskarna menar att biverkningen troligtvis hänger ihop med vissa genetiska anlag.

Denna studie var alltså utförd på celler från bananflugor. Det är inte säkert att det gäller människoceller. Men det här är något som forskare snarast behöver undersöka närmare. Om statiner fungerar som ett nervgift i kombination med vissa genetiska anlag, är det minst sagt angeläget att ta reda på vilka dessa gener är. Statiner tas idag av närmare 850 000 svenskar. Du kan läsa mer om studien här:

Possible Reason for Cholesterol-Drug Side Effects Such as Memory Loss

Och här är länken till forskarnas rapport i tidskriften Disease Models & Mechanisms:

A cell-based fascin bioassay identifies compounds with potential anti-metastasis or cognition-enhancing functions

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.