Idag svarade Nyhetsmorgons husläkare Mikael Sandström på tittarnas frågor kring kolesterol och andra blodfetter. I stort var de riktigt bra. Till exempel avlivade han myten om att det är farligt att äta ägg. Två om dagen var helt i okej. Fem om dagen var han mer tveksam till, men de två äggen i veckan som man tidigare rekommenderade hamnade i alla fall  ute kylan. Flera vetenskapliga studier visar att ägg är riktigt bra för blodfetterna.

Lågkolhydratdiet gav bäst effekt på blodfetterna

När det handlar om blodfetterna påstod däremot Mikael Sandström att det bara finns en kostmodell som har bra långtidseffekter: medelhavskost. Det är inte sant, visar den här studien:

”Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet”

Den är publicerade i den mest prestigefyllda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine och är en av de bästa koststudier som någonsin har genomförts. Där har forskare jämfört en lågfettdiet, en lågkolhydratdiet och en medelhavsdiet under två år. Som du ser mot slutet av sammanfattningen hade lågkolhydratdieten bäst effekt på blodfetterna. I denna studie har forskarna fått samma resultat:

”Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women”

Personer som börjar äta en lågkolhydratdiet i dessa studier äter mer mättat fett. Detta ledde till det bästa förhållandet mellan det onda LDL-kolesterolet och det goda HDL-kolesterolet. Detta är ännu en sak de har förvirrat till i Nyhetsmorgon. Mättat fett höjer visserligen totalnivåerna kolesterol, men det höjer det goda HDL-kolesterolet mest. Att titta på totalnivåerna kolesterol i blodet är förlegat. Ett högt gott kolesterol, blir plötsligt dåligt om man räknar ett högt totalkolesterol som något dåligt. Det leder fel. I boken Ett sötare blod kan du läsa om hur forskare på 1950-talet beslutade att totalnivåerna kolesterol skulle bli ett av de viktigaste måtten på hälsa. Det är orsaken till att vi har fått kostråd som sannolikt har bidragit till övervikt och diabetes. Istället bör man fokusera på kvoten mellan LDL-kolesterol och HDL-kolesterol.

Nyhetsmorgon ska fortsätta med diskussion kring LCHF. Jag kommenterar det i kväll.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.