Nu har jag tittat på andra delen av Nyhetsmorgons ganska lättsamma kolesterolsnack (den andra delen börjar runt 13 minuter in i klippet på hemsidan). Det var skönt för läkaren var inte alls så kategorisk som många av hans kollegor är. Även i denna del avfärdade han rädslan för att äta för mycket kolesterol. Levern reglerar nivåerna. Äter vi mycket kolesterol, drar den bara ner produktionen.

Han var också positiv till LCHF förutsatt att personen gick ner i vikt. Men här snöade han in på snack om höga blodfetter. Han sa att man får höga blodfetter om man äter mycket fett. Det är här vi måste börja skilja på fett i maten och fett i blodet, och på olika slags blodfetter.

Levern omvandlar kolhydrater till fett

Egentligen skulle inslaget handla om kolesterolnivåerna i blodet. Men här går läkaren in på det som kallas för triglycerider. Personer med bukfetma, metabolt syndrom eller typ 2-diabetes brukar ha på tok för mycket triglycerider i blodet och detta är kopplat till hjärtsjukdom. Rent logiskt borde dessa blodfetter bli högre när man äter mycket fett. Fettet i maten består bland annat av triglycerider som tas upp av tarmarna. Men kroppen är inte alltid så enkel som vi tror.

I kroppen omvandlas också ett överskott av kolhydrater till fett. Levern tar hand om kolhydraterna och bildar just triglycerider. Vitt socker, som innehåller sockerarten fruktos, omvandlas extra lätt till detta blodfett. Därför leder även mycket kolhydrater i dieten till rubbade blodfetter. Du kan läsa mer om detta i Ett sötare blod.

Många studier visar att halten av triglycerider i blodet faktiskt blir lägre när personer går över till en lågkolhydratdiet och äter mer fett. Förmodligen för att fettproduktionen i levern stannar av. Du kan bland annat titta i studien nedan, som jag refererade till tidigare idag när jag skrev om första delen av kolesterolsnacket. I figur 3B ser du att triglyceriderna går ner mer på en lågkolhydratdiet. Faktum är att den lågfettdiet som vi traditionellt har blivit rekommenderade knappt har någon effekt alls på triglyceriderna efter två år. En medelhavskost är mycket bättre, troligtvis eftersom den innehåller mer fett och mindre socker och andra snabba kolhydrater.

Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet

Det finns dock ett motargument här. Effekten kanske inte kommer direkt av själva dieten, utan av att personerna går ner i vikt. Men då kan man också titta i studien nedan där vikten ligger någorlunda stilla, men där lågkolhydratdieten ändå sänker triglyceriderna. Titta i figur 6B (här kallas triglycerider för triacylglycerol).

Effect of a High-Protein, Low-Carbohydrate Diet on Blood Glucose Control in People With Type 2 Diabetes

De flesta människor som börjar äta en lågkolhydratdiet, får lägre halter av triglycerider i blodet. Sannolikt eftersom levern inte behöver producera så mycket fett från kolhydrater. På köpet går också blodsockret ner, vilket är en stor hälsovinst. 7 av 10 som kommer till akuten med hjärtproblem har för höga blodsocker. 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.