Idag publicerar svenska forskare en studie där de har visat att personer med diabetes och prediabetes har en speciell tarmflora. Bland annat Vetenskapsradion har tagit upp detta:

Tarmfloran hänger ihop med diabetes typ 2 – Vetenskap & miljö.

Just nu är det väldigt inne att studera tarmflorans kopplingar till diverse sjukdomar. Forskarna tänker att man ska kunna använda probiotika för att behandla diabetes. I vetenskapsradion ställer göteborgsprofessorn Fredrik Bäckhed också frågan om: ”Tarmfloran förändras på grund av diabetesen eller om det är bakterierna som påverkar diabetesen?”

Den fråga jag skulle vilja ha utredd är om tarmfloran inte bara ändras av vad vi äter. Vad är egentligen hönan och ägget? Jag har tidigare skrivit om forskare som har visat att bakteriefloran i våra munnar har utarmats av allt det socker som vi äter: Rikare och bättre bakterieflora i munnen under stenåldern. Personligen tror jag att samma sak händer i våra tarmar.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.