Här om dagen fick jag ett nytt och lite äckligt perspektiv på det här med socker. En läsare hörde av sig och berättade att hon har varit sockerberoende hela livet. Under hela sin uppväxt har hon också dragits med urinvägsinfektioner och infektioner av springmask. Som vuxen har hon förstått att hennes stora sockerkonsumtion har haft med saken att göra.

I Ett sötare blod berättar fem magexperter varför en lågkolhydratdiet kan en lugnare och nöjdare mage. De menar att mycket socker och stärkelse i dieten sannolikt övergöder tarmbakterierna. Diabetes ökar också risken för urinvägsinfektion, troligtvis eftersom urinen blir lite sötare. Mycket socker i dieten verkar också kunna få svamp att trivas i kvinnors underliv. Mikroorganismer verkar helt enkelt vara som vi: de gillar socker.

Jag har aldrig tänkt på att samma sak kan gälla springmask. När jag googlade på threadworm och sugar, insåg jag att engelskspråkiga sajter ger rådet att man bör äta mindre socker vid behandling av springmask. Bland annat Netdoctor i Storbritannien och andra hemsidor i landet. En snabb sökning i vetenskapliga databaser gav ingen träff, men då sökte jag inte speciellt djupt eller intensivt. Men den som har problem med springmask i familjen, skulle alltså kunna prova att skära ner på sockret.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Övrigt, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.