Som jag skrev tidigare idag har Lundaforskare lyckats bromsa åderförkalkning hos möss som har diabetes. De har publicerat sina rön i Plos One i natt. I en faktaruta på sidan 126 i Ett sötare blod kan du läsa om ett ämne som heter NFAT och som bildas i celler som kantar blodkärlens väggar. När blodsockret stiger kommer NFAT att larma immunförsvaret. En uppsjö olika molekyler släpps ut i blodet som lockar till sig immunförsvarets celler. Dessa går till attack mot blodkärlens väggar och ådrorna förkalkas.
Nästan hälften av alla personer som drabbas av hjärtsjukdom har diabetes och ytterligare en stor del har prediabetes. Totalt har 7 av 10 som får problem med hjärtat en dålig reglering av sitt blodsocker. Ju högre blodsocker, desto snabbare täpps kärlen igen. Det kan gå på bara några år (se kapitel 7 i Ett sötare blod).
Nu har forskarna i Lund alltså lyckats bromsa förloppet hos möss med diabetes. De använde sig av en kemisk substans, A-285222, som slog ut effekten av NFAT under de fyra veckor som försöket pågick. Immunförsvaret larmades aldrig och åderförkalkningen gick mycket långsammare.
Väldigt mycket talar för att du själv kan bromsa samma förlopp genom att äta mindre socker och andra snabba kolhydrater. Det leder automatiskt till mycket lägre blodsockernivåer.
En föråldrad syn av åderförkalkning förmedlas av TT
Andra forskare från Skåne beskriver idag i ett pressmeddelande från TT att de kan förebygga hjärtproblem: Hjärtinfarkt kan behandlas i förväg. I den artikeln förmedlas den syn forskare hade på 1970-talet: att åderförkalkning består av fettet kolesterol. Det är en grymt föråldrad bild. Våra kärl täpps igen eftersom immunförsvaret av någon anledning börjar känna igen insidan av våra kärl som något kroppsfrämmande. En orsak är helt klart att vi ofta har för höga blodsocker.
Här hittar du studien som publicerades i natt i Plos One: Inhibition of Nuclear Factor of Activated T-Cells (NFAT) Suppresses Accelerated Atherosclerosis in Diabetic Mice
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
dufva ∙ 4 juni, 2013 kl. 12:32
Ja, det är otroligt att det fortfarande är forskare som springer omkring och tror att det är kolesterolets fel att kärlen täpps igen
Det är ju snarast motsatsen 🙂
De små täta farliga LDL-partiklarna är just små pga att de har FÖR LITE kolesterol ”ombord” och inget annat.
Det finns många misstänkta ”skurkar” som kan bidra till att kärlen växer igen men den som idag är mest ”jagad” (mättat fett) är egentligen den faktor som har ”bäst papper” på att vara oskyldig i sken av aktuell forskning
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 4 juni, 2013 kl. 12:33
Mycket intressant! Det gäller alltså inte bara för diabetiker utan även för alla att hålla BS nere eftersom varje excursion kan innebära skada.
Vi LCHFare kan ofta få problem med högt morgon blod socker vilket jag märkte när jag kollade mina ketoner. Nedan kopia av ett inlägg jag just skrev om detta på Andreas blogg. Tillsammans med din artikel visar det vilka möjlighter vi alla har att hålla (åtminstone) kärlsjukdomar borta.
”….. there is a trick to get fasting blood sugar and hence AC1 down to normal, without insulin, on LCHF, working well also for diabetics !
Doing it with insulin BTW is dangerous as leaked out of the terminated ACCORD trial. DB2 that controlled BS better resulted in a better HbAC1 but the aggressive treatment increased all cause death rates, probably increasing in the last year when the study was terminated early, but no figures made available; study funded by drug companies.
The trick is to get the morning sugar down from liver night production. The standard way is to reduce proteins but it can be hard and boring. The simpler new(?) solution is based on glycogen storage principles: A brisk 30 minute walk or exercise depletes stored muscle and liver glycogen. On a standard diet it may take 4-5 hours to replenish this. But on a LCHF diet the time scale due to slow glucogenesis can be around 48 hours to make same replenishment. During this long time BS normalized to around 5 both in a DB2 friend and for me! We continue to test this and find it very interesting as it also solves the weight loss problem that many on LCHF experiences long term: Elevated BS – elevated insulin – difficult weight loss.
The simple rule we test now is: 30 mins brisk walk or exercise every 2- 3 days, when or if BS goes over 5.5.
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 6 juni, 2013 kl. 17:28
Är denna artikel Dagens Diabetes utan källreferens om en i många avseenden lika studie av en musmodell om en helt annan studie eller är det en helt annan tolkning?
http://www.dagensdiabetes.se/home/forskning/1054-ny-musmodell-bekraeftar-hur-typ-2-diabetes-utvecklas-fettrik-lchf-kost-ger-inflammation-i-pancreas.html
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 6 juni, 2013 kl. 20:21
Ja, forskare använder ofta vad de kallar för en ”högfettdiet” för att inducera diabetes hos möss. Jag vet inte exakt hur en sådan är konstruerad. Den måste vara ganska rik på kolhydrater också, annars skulle mössen aldrig kunna få höga blodsocker (utan kolhydrater stiger inte blodsockret). Studier på människor visar med all önskvärd tydlighet att det inte är fettet som är problemet vid diabetes.
≪ | ≫ |
Josef Boberg ∙ 8 juni, 2013 kl. 11:58
VÄL TALAT !
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 7 juni, 2013 kl. 06:38
Se comment 24 på: http://annikadahlqvist.com/2013/06/06/ar-det-lchf-som-orsakar-diabetes/#comments
20% glukos och socker vad jag förstår…
≪ | ≫ |
Bromsa åderförkalkning genom att häva effekten av högt blodsocker | 4Health.se by Anna Sparre ∙ 9 juni, 2013 kl. 03:02
[…] Ann Fernholm har också skrivit om studien här: http://ettsotareblod.se/karlskador-orsakade-av-hoga-blodsocker-bromsade-hos-moss/ […]
≪ | ≫ |
Mikael ∙ 12 juni, 2013 kl. 11:00
Postade detta på Kostdoktorn men med tanke på din boktitel passar det väldigt bra på din sida:
På fredag är det Internationella blodgivardagen. Det firas med ett sötare blod i form av en speciellt framtagen blodgivarcupcake!
Mer info och recept finns här:
http://geblod.nu/fakta/internationella-blodgivardagen/
Notera även skålen med gratis godis på bilden…
Varför är fira = sötsaker?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 juni, 2013 kl. 12:50
Tack för tipset!!!
≪ | ≫ |