Som jag skrev tidigare idag har Lundaforskare lyckats bromsa åderförkalkning hos möss som har diabetes. De har publicerat sina rön i Plos One i natt. I en faktaruta på sidan 126 i Ett sötare blod kan du läsa om ett ämne som heter NFAT och som bildas i celler som kantar blodkärlens väggar. När blodsockret stiger kommer NFAT att larma immunförsvaret. En uppsjö olika molekyler släpps ut i blodet som lockar till sig immunförsvarets celler. Dessa går till attack mot blodkärlens väggar och ådrorna förkalkas.

Nästan hälften av alla personer som drabbas av hjärtsjukdom har diabetes och ytterligare en stor del har prediabetes. Totalt har 7 av 10 som får problem med hjärtat en dålig reglering av sitt blodsocker. Ju högre blodsocker, desto snabbare täpps kärlen igen. Det kan gå på bara några år (se kapitel 7 i Ett sötare blod).

Nu har forskarna i Lund alltså lyckats bromsa förloppet hos möss med diabetes. De använde sig av en kemisk substans, A-285222, som slog ut effekten av NFAT under de fyra veckor som försöket pågick. Immunförsvaret larmades aldrig och åderförkalkningen gick mycket långsammare.

Väldigt mycket talar för att du själv kan bromsa samma förlopp genom att äta mindre socker och andra snabba kolhydrater. Det leder automatiskt till mycket lägre blodsockernivåer.

En föråldrad syn av åderförkalkning förmedlas av TT

Andra forskare från Skåne beskriver idag i ett pressmeddelande från TT att de kan förebygga hjärtproblem: Hjärtinfarkt kan behandlas i förväg. I den artikeln förmedlas den syn forskare hade på 1970-talet: att åderförkalkning består av fettet kolesterol. Det är en grymt föråldrad bild. Våra kärl täpps igen eftersom immunförsvaret av någon anledning börjar känna igen insidan av våra kärl som något kroppsfrämmande. En orsak är helt klart att vi ofta har för höga blodsocker.

Här hittar du studien som publicerades i natt i Plos One: Inhibition of Nuclear Factor of Activated T-Cells (NFAT) Suppresses Accelerated Atherosclerosis in Diabetic Mice

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.