Igår och idag har tidningar och nyhetssajter rapporterat om en svensk studie som visar att fetma ökar risken för ett barn ska födas alldeles för tidigt. Personer med fetma har en kronisk inflammation i kroppen och detta verkar kunna sätta igång förlossningen. Ju mer övervikt kvinnan bär på, desto mer ökar risken för att barnet ska födas mer än 12 veckor förtidigt. Studien publicerades i Jama:

Maternal Obesity and Risk of Preterm Delivery

Detta är tyvärr inte den enda risk som följer med fetma vid graviditet. En av forskarna bakom Jamastudien publicerade år 2006 en annan studie i the Lancet, som visar att om en kvinna går upp med mer än tre bmi-enheter mellan första och andra graviditeten ökar risken för havandeskapsförgiftning med 78 procent; för högt blodtryck med 76 procent; för graviditetsdiabetes med 109 procent; för kejsarsnitt med 32 procent; för dödfödsel med 63 procent och för att föda ett barn som väger över 4500 gram med 87 procent. Här hittar du den studien:

Interpregnancy weight change and risk of adverse pregnancy outcomes: a population-based study

En stor del av dessa problem uppkommer sannolikt på grund av att gravida kvinnor nuförtiden ofta har alldeles för höga blodsocker. I Ett sötare blod kan du läsa om hur det blodsockersänkande hormonet insulin hämmar tillverkningen av ett ämne i kroppen som heter IGFBP-1. Det fungerar som en slags broms av tillväxt. Om halten av detta ämne blir för lågt, kommer fostret att växa mer än vad det kanske borde. Forskare har sett att kvinnor som har låga halter IGFBP-1 i blodet, generellt föder större barn. Det leder till en ökad risk för kejsarsnitt och för att kvinnan ska spricka i underlivet under själva förlossningen.

När jag var gravid med mitt första barn, var det ingen som informerade mig om alla dessa risker. Hungern rev i min kropp, och jag var alldeles för trött för att motstå den. Det kunde bli både en och två nattmackor för att jag skulle kunna sova. Det ledde till att jag gick upp ganska mycket i vikt. Som tur var gick förlossningen ändå bra.

Under min andra graviditet hade jag fått upp ögonen för GI-dieten. Det hjälpte mig att hålla min egen vikt konstant. Det är bara 15 månader mellan mina barn, så jag är evinnerligt tacksam för att jag hittade ett sätt att hantera hungern.

Vi kvinnor blir lite insulinresistenta under våra graviditeter. Jag gissar att det är detta som gör att vi så lätt går upp i vikt. När tröttheten tar överhanden, kommer också godissuget. Jag kan tänka att man på mödravårdcentraler borde hjälpa kvinnor att förstå hur hungerssignalerna uppkommer. Ett svängande blodsocker förvärrar helt klart situationen. Att hålla vikten är viktig för både för mammor och barn. När blodsockret går ner, dämpas också den farliga inflammationen i kroppen.

Läs mer om Jamastudien:

Samband mellan fetma och för tidig födsel – Nyheter | SVT.se.

Fetma ökar risken för tidig förlossning – DN.SE.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.