Kosten kan påverka risken för demens. Det konstaterar nu forskare i tidskriften Jama Neurology. De har låtit försökspersoner äta två olika dieter: en med snabba kolhydrater och mycket mättat fett, och en med långsamma kolhydrater och lite mättat fett. Sedan har forskarna undersökt hur de olika dieterna påverkar riskmarkörer för alzheimer i försökspersonernas ryggmärgsvätska. De har bland annat tittat på halterna av så kallat beta-amyloidprotein. Detta protein klumpar ihop sig i hjärnan på personer med alzheimer och höga halter är en riskfaktor för sjukdomen.

Det visade sig att dieten med snabba kolhydrater och mycket mättat fett, ledde till att nivåerna av beta-amyloid ökade i ryggmärgsvätskan, vilket är ett dåligt tecken. Dieten med lågt glykemiskt index och lite mättat fett gav motsatt och positiv effekt. Forskarna menar att detta sannolikt beror på att dieten påverkar insulinnivåerna i blodet. När en person har bukfetma och reagerar dåligt på insulin, får de mycket insulin i kroppen. Detta i sin tur leder till att halterna insulin i det centrala nervsystemet minskar och att även hjärnan reagerar dåligt på insulin. Insulin verkar behövas för att transportera bort betaamyloid från hjärnan. När transporten fungerar dåligt kommer betaamyloid ansamlas och klumpa ihop sig. Detta är kopplat till alzheimer. En del forskare tror att dessa klumpar är den direkta orsaken till alzheimer, men i Ett sötare blod kan du läsa om att andra forskare har börjat tvivla på detta. De tror istället att skador i blodkärlen, orsakade av höga blodsocker, orsakar alzheimer.

Studien i Jama Neurology är intressant eftersom det är en av få studier som undersöker effekten av kosten för att förebygga demens. Samtidigt skriver forskarna själva att en begränsning är att de har varierat både det glykemiska indexet och mängden mättat fett i dieten. Därför kan de inte avgöra om bara en av dessa faktorer påverkar sjukdomsutvecklingen.

Mitt stalltips är att det glykemiska indexet spelar viktigast roll, eftersom just insulin är inblandat i transporten av betaamyloid. Mättat fett påverkar inte halterna av insulin i blodet. I Ett sötare blod kan du läsa mer om vilka starka kopplingar det finns mellan höga blodsocker, höga insulinnivåer i blodet och demens. Här hittar du studie i Jama Neurology: Effect of Apolipoprotein E Genotype and Diet on Apolipoprotein E Lipidation and Amyloid Peptides

Ny förklaring till hur höga blodsocker påverkar hjärtsvikt

Det har också kommit en studie som visar hur en hög omsättning av glukos (socker) i hjärtats celler kan påverka hjärtsvikt. Tyvärr hinner jag inte skriva om den. Men du som är nyfiken hittar den här: Glucose Regulation of Load-Induced mTOR Signaling and ER Stress in Mammalian Heart

Och här är en pressrelease: Sugar overload can damage heart according to UTHealth research

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.