Gikt är en av de sjukdomar som ofta följer med bukfetma. Kristaller av urinsyra faller ut i lederna. När immunförsvaret reagerar på dessa kommer smärtan. Sjukdomen kommer i skov och kan vara väldigt jobbig.

En väns man drabbades för något år sedan av gikt. De vanligaste råden till personer med gikt är att de ska ta det försiktigt med skaldjur och kött. Men modern biokemi visar att det finns en annan viktig sak att undvika: fruktos. Denna sockerart finns framförallt i vitt socker, sackaros, och i honung. Dessutom finns det rikliga mängder fruktos i fruktjuice och till viss del också i frukt.

Urinsyra bildas när levern måste ta hand om fruktos

Fruktos är en dålig energikälla för kroppens celler. Därför måste levern ta hand om nästan all fruktos som du äter. När levercellera tar upp fruktos från blodet, bildas det urinsyra. Många vetenskapliga studier visar att personer som dricker bland annat fruktjuice eller läsk får högre halter urinsyra i sitt blod. Det står lite om detta i Ett sötare blod.

Min vän och hennes man lever ett hälsosamt liv; de äter massor av grönsaker, bönor och fisk. Men de har druckit galet mycket fruktjuice. Min vän gillar också att baka. När giktattackerna i februari kom slag i slag, tyckte jag att de i alla fall borde pröva att utesluta fruktos från maten i några månader. De hade allt att vinna, inget att förlora. Giktattacker är ganska jobbig saker.

Bara två skov av gikt – båda kopplade till socker

De slutade att dricka fruktjuice och äta vitt socker. De drog också ner på mängden frukt och på snabba kolhydrater. Sedan dess har giktattackerna lyst med sin frånvaro, utom vid två tillfällen. Båda dessa är klockrent kopplade till socker. Den ena gången var när det bakades kakor med honung i (det innehåller ofta mer fruktos än vitt socker). Den andra gången var när de åt sötsaker under en semester. Men båda gångerna var anfallet ganska milt.

Alla med gikt borde få råd att ta bort fruktos ur sin kost

Att fruktos leder till höga urinsyrahalter i blodet är vetenskapligt belagt bortom all tvivel. Forskare känner dessutom till den exakta biokemiska mekanismen. Därför är det svårt att förstå varför personer med gikt inte får rådet att i alla fall prova att undvika denna sockerart. Men jag tror att det har att göra med att behandlingen saknar kommersiellt intresse. Det är nästan bara information från läkemedelsbolag som når ut till allmänläkare. Fortbildningen inom vården är annars i princip obefintlig. Känner du någon med gikt – tipsa dem om detta. Att undvika socker, honung och fruktjuice är absolut inte skadligt. Hjälper det, är vinsten stor för den som ofta har smärtande leder. Hjälper det inte, är det bara att fortsätta att äta som tidigare.

Om du trycker på gillaknappen här nedan, kommer det här inlägget att hamna högre upp när någon söker på ordet ”gikt” på internet. Då ökar du chanserna att personen ska få reda på detta.

Läs mer i Läkartidningen: Fruktos ökar risken för gikt

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Läsares berättelser, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.