Hjärnan är inte speciellt klok. Den driver ett sockersug, mot sitt eget bästa. Nu kommer ännu en vetenskaplig studie som kopplar höga blodsockervärden till en ökad risk för demens. Den publiceras i veckans nummer av New England Journal of Medicin, NEJM: Glucose Levels and Risk of Dementia. Forskarna följde 2067 personer under nästan sju år. Det visade sig att personer med lätt förhöjda blodsockervärden oftare fick demens. De som snittade på ett blodsocker på 6,4 mmol/liter löpte en 18 procent högre risk att få demens, i jämförelse med de som låg på 5,5 mmol/l (här ska tilläggas att det, för de flesta, bara krävs typ fem små godisbitar för att nå ett blodsocker över 6,4).

232 av personer i studien hade diabetes och även bland dessa fanns en koppling mellan höga blodsocker och en ökad risk för demens. De som låg på 10,5 mmol/l löpte en 40 procent högre risk att drabbas av demens, i jämförelse med de som låg på 8,9 mmol/l. Det var också en större andel i gruppen med diabetes som fick demens, i jämförelse med gruppen utan diabetes.

I Ett sötare blod kan du läsa om hur forskarna förklarar den starka kopplingen mellan höga blodsocker och demens. Personer som får en demensdiagnos och som samtidigt har problem med blodsockret, utvecklar allvarlig demens mer än dubbelt så fort som en person som har en normal blodsockerkontroll. Det visar en studie genomförd på Kungsholmen i Stockholm. Höga blodsocker verkar alltså accelerera sjukdomens utveckling. En del forskare vill till och med börja kalla Alzheimers sjukdom för typ 3-diabetes.

Här hittar du tidigare inlägg om kopplingen mellan höga blodsocker och demens:

Nya rön: kosten kan ge effekt på risken för demens

Alzheimers sjukdom: kopplat till skador i hjärnans blodkärl

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.