Personer som får i sig mindre kolhydrater har en 20 procent lägre risk att drabbas av diabetes. Det visar nu en studie som publiceras idag i tidskriften Diabetologia: Mediterranean diet and glycaemic load in relation to incidence of type 2 diabetes: results from the Greek cohort of the population-based European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)”

Forskarna har följt 22 295 personer under 11 år. Av dessa utvecklade 2330 personer typ 2-diabetes. Det visade sig att de som åt mest kolhydrater löpte en 20 procent högre risk att utveckla diabetes. Forskarna konstruerade också ett poängsystem för medelhavslik mat. De som åt minst medelhavslikt löpte en 12 procent högre risk att utveckla diabetes, än de som åt mest medelhavslikt.

Det här en så kallad epidemiologisk studie, vars resultat man ska tolka med en nypa salt. Ofta samvarierar olika kostfaktorer med varandra. Men det finns alla skäl att tro att för mycket kolhydrater i dieten ökar risken för diabetes, framförallt om kosten innehåller en stor del socker och snabba kolhydrater.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.