5:2 verkar ha tagit över allas hjärnor. Jag har inte läst Michael Mosleys bok, däremot såg jag hans inslag på Vetenskapens värld. Först och främst vill jag säga: rätt använd tror jag 5:2-dieten kan ha en riktigt bra effekt på både vikten och hälsan. MEN. Det verkar som att hans slängiga budskap om att alla kan äta hur de vill bara de fastar två dagar i veckan, har nått lite väl djupt in i folksjälen. Jag har hört många säga att kollegor på jobbet numera gärna äter både en och två bullar till kaffet, eftersom de fastar andra dagar.
Det är så synd! Då missar man målet. Du ska sikta mot att få ner blodsockret och insulinnivåerna i blodet. Äter du en himla massa godsaker alla övriga dagar, far blodsockret upp och ner som en berg- och dalbana. Många har bara gått ner något kilogram efter att ha späkt sig i flera månader med fasta. Förklaringen är med stor sannolikhet att fastedagarna ofta kompenseras med rejäla fester.
Som sagt. Jag har inte läst boken. Men det verkar som att bokens budskap är lite otydligt. Ni som har läst boken får gärna lägga kommentarer om jag har fel.
Den som vill gå ner i vikt med 5:2 gör bäst i att kombinera fastan med GI, LCHF, Atkins, Paleo eller någon annan form av lågkolhydratdiet. Glöm inte att hälla ordentligt med olivolja på grönsakerna så att du blir mätt veckans övriga dagar. Då har periodisk fasta verkligen potential att ge effekt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Andreas Danielson ∙ 13 september, 2013 kl. 09:13
Just vad jag har funderat över också . Jag kör lågkolhydrat kost och på det sättet har mitt blodsocker i schack. Känns som att det räcker.
≪ | ≫ |
dufva ∙ 13 september, 2013 kl. 09:22
Jag har sett en del som vänder på konceptet och kör 2:5 istället
Dom äter ungefär som vanligt 2 dar och sen frossar dom 5 dar 🙂
≪ | ≫ |
Steffen ∙ 13 september, 2013 kl. 09:50
Bra Ann! Detta bör förtydligas. Jag tycker också boken kunde varit tydligare på den punkten. Och upptäcker också, som du gjort, att det verkar som om folk ser den här dieten som ett kryphål för att festa de andra dagarna.
≪ | ≫ |
Jocke ∙ 13 september, 2013 kl. 10:48
Personligen har jag kört 16:8-metoden sedan i somras. Alltså 8 timmars ”ätfönster” och 16 timmars fasta (över natten). Upplägget är i grova drag att jag gör det cirka fyra dagar i veckan. Resterande dagar äter jag som vanligt.
Skillnaden för mig är att jag inte behöver köra superstrikt LCHF eller liknande med den här metoden. Jag kan slarva till det med ett par potatisar till lunchen, lite bröd till frukost på helgen och öl om jag är sugen på det. Jag har ändå hållit vikten och faktiskt även att slimmat till mig något kilo.
Men som sagt, i grunden håller jag med. Basen bör vara lågkolhydratkost. Därför innehåller en majoritet av mina måltider inga kolhydrater mer än det som finns i grönsakerna jag äter. Och framförallt socker undviker jag fortfarande så mycket det går.
Slutligen kan jag säga att 16:8-metoden känns bättre för mig. Lättare att hålla och du ser nog också till att hålla nere ditt insulin jämnare över veckan. Så jag skulle därför rekommendera det före 5:2.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 13 september, 2013 kl. 10:49
Boken tillför egentligen inget nytt för oss som varit med ett tag. den jämställer i stort sett 5:2 med 8/16 vilket jag tror är mera naturligt och enklare för de flesta.
Boken berör oxå att det är lättare att praktisera halvfasta om man håller igen på kolhydraterna men det är ju välkänt för alla som läser denna blogg!
Bokens väsentliga innehåll kan sammanfattas på en halv A4-sida, det mesta har du fått redan fått med i ditt inlägg ovan (du har säkert läst Kostdoktorns recension),,,
För den som vill koppla på ”turbo”-läget för att få ned insulinhalten kompletterar lämpligen med höginitensiv träning – så lite som 1 timme fördelat under 14 dgr ger anmärkningsvärt goda resultat. Observera att högintensiv är ett relativt begrepp, var och en efter sin förmåga och efter att ha provat på ett tag är jag otroligt överaskad av hur snabbt man får ökad kondis – rekommenderas!
Har du någon koll på D-vitaminets påverkan på långtidssockret – jag har börjat leta efter lite siffror och gissar att det kan handla om sänkningar i formatet 10% då kroppen är fulltankad med D-vitamin.
Finns ju en hel del skrivet om D-vitamin och dess påverkan men några siffror har jag ännu inte hittat men det kommer säkerligen bara man letar på ett tag till,,,
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 13 september, 2013 kl. 12:16
Har ingen info kring D-vitamin och långtidsocker.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 13 september, 2013 kl. 17:15
Då får jag börja leta själv då,,,
Mats Humble skriver mycket intressant om D-vitamin:
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279
Enligt Humble är de enda biverkningarna med D-vitamin mindre risk för cancer, depression och en del annat så detta måste ju utredas närmare!
Men även av de första träffarna med Google ger snabbt resultat – nedan från Mayo verkar mycket lovande även om det inte är några siffror på sänkningens storlek,,,
”Vitamin D may lower blood sugar levels. Caution is advised in patients with diabetes or hypoglycemia and in those taking drugs, herbs, or supplements that affect blood sugar. Blood glucose levels may need to be monitored by a qualified healthcare professional, including a pharmacist. Medication adjustments may be necessary.”
≪ | ≫ |
Ann N ∙ 13 september, 2013 kl. 11:17
Bra att du tog upp detta. Jag har också blivit förvånad, senast när jag bläddrade i den nya 5:2 kokboken av Angela Dowden. Där finns t.ex. detta recept på kokos- och limeglass (4 portioner, 168 kcal/portion): 1,5 dl vatten, 75g farinsocker, 6 torkade kaffirlimeblad, finrivet skal från 1 citron, 4dl MAGER kokosmjölk.
Precis som med lättyoghurter med frukt så ersätter man alltså naturligt fett (i kokosmjölken) med extra socker (farinsockret). Suck…
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 13 september, 2013 kl. 12:15
Aj. Det är ju faktiskt inte alls bra!
≪ | ≫ |
LottaJ ∙ 13 september, 2013 kl. 11:27
Jag har läst boken, och den ger verkligen dubbla budskap! I början står det i några passager att kolhydrater i de flesta former är dåliga och bör undvikas (hänvisning till forskning). Men sedan, för att göra boken mer lättillgänglig (? min tanke) så står det sedan att du kan äta vad som helst, som ”vanligt” de andra 5 dagarna. Man ska satsa på protein och nyttigt fett och lite kolhydrater på fastedagarna. För protein mättar.
Som sagt, dubbla budskap blev mitt intryck, tyvärr!
≪ | ≫ |
MariaLilja ∙ 13 september, 2013 kl. 11:31
Inte läst boken men såg programmet och jag håller med. Väldigt lättvindigt och tom. mycket tveksamt hur de INTE gav bättre råd om vad man bör äta ätdagarna. Minns tom. att MM satt i bilen och tryckte i sig en Big fastfood-burgare i en Drive In!
Jag förstår att många lockas av konceptet ”jag behöver inte tänka till och ändra mina livsstil och kosthållning, bara jag halvsvälter två dagar i veckan”. Mycket tveksamt om den varianten fungerar i längden. Vi får väl se om ett år eller så.
Jag personligen tror på individanpassad lågkolhydratkost alla dagar, och några 16/8 PF-dagar då och då.
Äta när man är hungrig och inte efter klockan.
Helst riktigt lagad mat, närodlat och gräsbetat. Bättre för mig, bättre för djuren och bättre för miljön 🙂
≪ | ≫ |
Bettan Sjögren ∙ 13 september, 2013 kl. 11:50
Det är nog pga detta som 5:2-dieten bara kommer att vara en ”modediet” för det flesta, tyvärr 🙁 Rätt använd, som Ann skriver, så tror jag att det är väldigt bra för både vikten och hälsan 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 13 september, 2013 kl. 12:17
Det är stor skillnad på att fuska med ett par potatisar eller att fuska med ett par bullar. Det senare är några dimensioner värre.
≪ | ≫ |
Janicke ∙ 13 september, 2013 kl. 14:25
Bra skrivet, som vanligt.
Men jag är skeptisk till rådet att ha mycket olivolja över salladen.
Innehåller ju mycket Omega-6 som är inflammatoriskt. Jag tar hellre smör eller min egen majonnäs för att bli mätt.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 13 september, 2013 kl. 15:13
Olivolja innehåller mest enkelomättade fettsyror. Det är majsolja och solrosolja som innehåller väldigt mycket omega-6.
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 14 september, 2013 kl. 09:36
För mycket fusk med olivoljan! Italiens konsumtion+export har överstigit produktion+import år efter år enligt officiell statistik, och ingenting görs i hela Europa vad jag vet. I Spanien och Grekland samma sak, fast lägre artificiellt överskott.
Ibandning av billiga oljor sker alltså till minst en sådan stor del i distributionsledet.
Sedan olivoljan i hela världen blivit omskriven som hälso-olja att föredraga framför inflammationsdrivande omega-6 olja bör effekten idag av detta vara att olivoljepriset borde höjts kraftigt: Det tar många år att få olja från nya träd. Men istället säljs nu betydligt mer som olivolja till lägre(1) priser än tidigare samtidigt som priserna till bönderna sjunker och den odlade arealen minskar, och kontrollerande myndigheter tiger!
Fusket hat alltså medfört att skräpoljorna istället för minskad försäljning nu säljs med hjälp av lyxiga etiketter ofta som ”EV” olivolja till just de som försöker undvika dessa omega-6, alltså till de intet ont anande hälsomedvetna!
Så de som inte vet att för mycket omega-6 är inflammatoriskt (SLV tiger ju om detta) köper gladeligen billiga växtoljor och Becel, medan de medvetna köper samma skräp i lyxförpackning för ibland 10-dubbelt pris, kanske utspätt med lite äkta olivolja.
Att ett skattefinansierad verk som SLV inte gör något för att analysera och kontrollera branschen är en skandal men ingen orädd politiker tar upp det och dagspressen tiger.
Vilka som ligger bakom storfusket är inte svårt att gissa vilket kan förklara en del av tystnaden åtminstone söderöver.
Alltså blir det gräsbetat smör även för oss, trots att Jeanne Calment som levde till 122 års ålder dränkte all sin mat i olivolja!
Hon bodde i en liten stad (Arles) och köpte knappast olivolja i storköp som vi vore tvugna att göra idag.
≪ | ≫ |
Birgitta Höglund ∙ 13 september, 2013 kl. 17:31
Har en fundering på det här med att många kanske missar att få i sig alla
livsnödvändiga vitaminer och mineraler under fastedagarna och särskilt
om de då frossar mer i skräpmat de övriga fem?
Läste att forskningen på metoden är gjord på möss som ökade sin livslängd, men de fick då också tillskott av just vitaminer/mineraler. Liknande studier
på apor visade ingen ökad livslängd. Vi är ju trots allt mer besläktade
med aporna än med mössen…
≪ | ≫ |
PK ∙ 13 september, 2013 kl. 20:03
Den finns ju så mycket forskning kring att animaliskt protein är en katalysator för cancerutveckling när man väl fått i sig någon cancerogen. Skulle vara intressant om du kunde titta på detta någon gång Ann.
≪ | ≫ |
Annika ∙ 14 september, 2013 kl. 05:24
Tycker denna är klockren
http://www.kostradgivarna.se/2013/09/vad-vill-vi-ha-ut-av-en-diet/
≪ | ≫ |
Suzanne Hansen ∙ 14 september, 2013 kl. 05:54
Även jag gjorde samma reflektion på ett möte förra veckan när några blev jättegodissugna efter lunchen. Själv hade jag ätit medhavd mat och hade ju inget sug alls. Över godispåsarna så berättade den som köpt dem att hon minsann gick på ”den där 5:2-dieten” och det var så bra!. Jag genmälde då att det ju knappast var meningen att man skulle vräka i sig godis när man inte fastade, men se då fick man minsann äta vad som helst!
≪ | ≫ |
M ∙ 14 september, 2013 kl. 09:57
Jag har inte läst boken av M Mosley, men det som finns att läsa på nätet (som kommer fr honom). Jag tycker att det är ganska tydligt hur man bör tänka ang hur man bör prioritera var man lägger sina dagliga kcal.
Det finns även en bra lathund för att räkna ut hur många kcal din kropp förbrukar (utifrån längd, vikt, ålder, kön o träningsnivå) under en ätdag, o att du ska ta 25% av denna siffra under dina lågkaloridagar.
Så det är inte metoden det är fel på o inte heller hur Mosley informerar, utan mer på att folk inte orkar sätta sig in i information.
Kan också säga att vad jag förstår så är LCHF inget Mosley rekomenderar, o heller inte hjärtläkare….
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 september, 2013 kl. 12:34
Det är just Mosleys ensidiga fokus på kalorier som är problemet. Olika kalorier påverkar kroppen olika. Socker är det som orsakar övervikten. Det finns numera hjärtläkare, och framförallt diabetesläkare, som absolut rekommenderar LCHF.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 september, 2013 kl. 12:37
Jag tycker den bevisningen är svag.Vad jag vet finns inga orsaks-sambandstudier. Dessutom visar studier från till exempel Japan inte på någon koppling mellan kött och sjukdom. Inutier åt traditionellt mycket kött, men fick mindre cancer än nybyggare.
≪ | ≫ |
PK ∙ 14 september, 2013 kl. 19:57
Det stämmer med inutier men frågan är om dom utsattes för cancerogener överhuvudtaget? Animaliskt protein är nog bara veden på brasan, någonting annat måste redan ha tänt elden. Jag förstår ditt resonemang men jag vet inte om jag kan hålla med om att bevisningen är svag efter tex allt arbete som T Colin Campbell m.flr lagt ner på att belysa frågan.
Vad vi kan konstatera är att dom stora sjukdomarna ökar mer än någonsin, jag hoppas att det är så enkelt att vi bara utesluter kolhydrater men jag tror inte att det är så. Visst man får resultat men det får även andra dieter som begränsar kaloriintaget. Är det inte helt enkelt så att det bara handlar om att äta mindre? Vi har det helt enkelt för bra i västvärlden så vi äter ihjäl oss? 5:2 dieten pekar ju åt det hållet.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 september, 2013 kl. 20:31
Saken är den, att när vi begränsar kolhydraterna äter vi lagom mycket. De har med hungern att göra. Äter du bara lite kolhydrater, kan du inte äta ihjäl dig för du blir så mätt. Vissa kan äta mindre och samtidigt äta kolhydrater. Många klarar det inte.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 september, 2013 kl. 12:38
Det där har jag också tänkt på! Kroppen behöver ju sina vitaminer.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 september, 2013 kl. 12:39
Jag har en vän som har forskat på vitamin D. Det verkar som att för stora doser kan ge en överdödlighet. Men som sagt – jag har inte satt mig in i detta personligen.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 14 september, 2013 kl. 15:04
e flesta är överens om att dagsintaget bör ligga på cirka 5000 IE/dygn – torde vara helt riskfritt,,,
≪ | ≫ |
Agneta Wikman ∙ 15 september, 2013 kl. 04:51
Jag tycker att ni ska läsa boken innan ni kommenterar den! Boken handlar om fastans inverkan på mänskan. Den bygger på vetenskaplig forskning, inte på tro. Det betyder att det som är sant idag, kanske är fel i morgon. Men man refererar alltså forskningsrön om fasta, bara en del handlar om viktminskning. Det ser ut som om fasta skulle ha flera fördelar, skador repareras, det kan förebygga depression mm. Mänskan har under största delen av sin existens haft varierande tillgång på mat, frossa varvat med fasta. Jag prövade själv LCHF i fyra månader, vikten gick ner 0g, dessutom tycker både min man och jag att det är obehagligt med så mycket fett. Nu har jag prövat 5:2 i en vecka (!) och gått ner något kg. Jag har också blivit intresserad av kalorier, tycker det är jättespännande att kolla vad allt innehåller. Jag tror att många mänskor vill hoppa över skaklarna ibland, för att sedan återgå till det ”normala”, Jag sätter det inom citationstecken för jag upplever att man har tappat grepp om vad som är normalt. Man säger att den franska kvinnan är den smalaste i världen och att om hon äter en kaka hoppar hon över lunchen. Voilá! Det är självdisciplin som krävs och det är väl nog det som är stötestenen, misstänker jag.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 15 september, 2013 kl. 18:36
Det du vill uppnå med fastan, är att få ner insulinnivåerna i blodet. Det där det som forskningen visar. MÅnga av de processer som åldrar kroppen är kopplade till just höga insulinnivåer i blodet. Mosley borde ha skrivit tydligare att det är insulinet som är boven. Du får samma effekt genom att dra ner på kolhydraterna i kosten. Det är många kvinnor som inte går ner i vikt av LCHF. Men du får ändå ner insulinet och med det får du många hälsoeffekter.
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 16 september, 2013 kl. 13:55
Tror att det är mer än låga insulinnivåerna som uppnås med fastan: Visceralt fett konsumeras först av kroppen vid fasta. Detta i sin tur bör minska både insulin- och glukagon- nivåer eftersom detta fett hänger intimt ihop med metabolt syndrom som ligger bakom insulinresistans som då resulterar i höga verkningslösa insulinnivåer. Men med high carb utan kalori-restriktion på ätdagarna förnyas lätt allt som bränts med fastan. Både lever- och visceral- fett- depåerna fylls på när kolhydratskalorintaget blir för stort.
Slutligen en fråga: Ann, var lägger sig överskott av fettkalorier vid LCHF? Symmetriskt mellean visceralt och underhudsfett eller?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 september, 2013 kl. 19:00
visceralt fett verkar främst komma av fruktos. De är få som äter ett överskott av fett vid LCHF. De flesta tenderar att hålla kaloriintaget på en lagom nivå. Man blir mätt och äter mindre. Många studier visar att vid kolhydratsrestriktion, krävs ingen kalorirestriktion. Den kommer naturligt.
≪ | ≫ |
Maria ∙ 16 september, 2013 kl. 09:34
Vad är då din åsikt om att många lever på Nutrilett shakes under faste-dagarna?
≪ | ≫ |
Agneta Wikman ∙ 16 september, 2013 kl. 04:45
Michael Mosley beskriver forskningsresultat som visar att fasta är det effektivaste sättet att få ner blodsockernivån, effektivare än lågkaloridiet. Han var själv skeptisk till det innan han provade det själv och började ta reda på forskningsresultat. Han skriver väldigt öppet om sin egen process och sina upplevelser. Han är ingen fanatiker som säger att så här ska du göra, utan berättar bara vad han vet, det tycker jag är skönt. Sedan får ju var och en göra som det passar en bäst. För mej är det inget nytt att socker och vetemjöl är farligt. Jag växte upp på 50-talet, min mamma var sjuksköterska och hon förbjöd mej att äta både socker och vitt bröd! Så det var bara på kalas jag fick något sött, och det var inte ofta. Kanske det är därför jag aldrig varit speciellt intresserad av sötsaker. Men då jag fyllde 50 hände något, jag började gå lite upp i vikt och mina gamla metoder funkade inte längre. Därför har jag blivit intresserad av dieter, som så många andra. Men jag har aldrig varit överviktig eller haft högt blodsocker. Varför kunde jag inte gå ner 5 kilo? Prövade LCHF, jag gick inte ner och tycker det är äckligt med fett. Måste ge bort de kokböcker jag köpt, mår illa bara av att se recepten. Nu har jag tack vare Mosleys bok börjat räkna kalorier. Det är skitkul! 10 mandlar har lika många kalorier som ett ägg. Jag är själv sjuksköterska och trodde att jag kunde det här med mat, men nu inser jag hur okunnig jag varit. Jag vet inte om jag vill fasta, men jag kommer definitivt att kolla kalorier och komponera min och min mans diet. Vill jag äta en kaka någon gång hoppar jag över något annat!
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 16 september, 2013 kl. 14:07
T.ex naturliga A,D,E och K -vitaminerna är fettlösliga. Med en LCHF diet mellan fastedagarna bör man lätt få i sig alla dessa. Men med morötter utan smör eller bra naturligt fett kan man inte tillgodogöra sig mycket av morotens betakaroten som är fettlösligt. Det kan bli mycket dyr urin på lågfettkost! Vet inte vilka andra näringsämnen kräver fett för att vi skall kunna tillgodogöra oss det!
En anlednig till att buljong kokad på ben anses nyttig kan väl vara att mineraler, spårämnen och vitaminer då konsumeras tillsammans med fett som det finns rikligt av i benmärg.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 september, 2013 kl. 19:03
De innehåller en massa socker. Det är inget jag personligen skulle välja att göra.
≪ | ≫ |
Mich11 ∙ 21 september, 2013 kl. 22:30
5:2 = äta – svälta = jojo-bantning! = viktökning…
Det lär vara att svälten är kortvarig och återkommer regelbundet som gör att vinst uppstår i vikt och hälsa (alltså är ’jojo-bantningens’ enda fel är att det går flera dagar innan den bryts…) – kanske är det så, men då vill jag se undersökningar om detta.
Sen återstår den enkla matematiken: är det säkert, ens sannolikt, att den ’vinst’ man inhöstar med en dags halvsvält inte försvinner med 2-3 dagars ’återhämtning’…?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 22 september, 2013 kl. 11:08
Den form av kalorirestriktion du uppnår genom periodisk fasta är annorlunda än den du uppnår på konstant kalorirestriktion. Vid periodisk fasta får du äta dig mätt alla andra dagar. Därmed verkar kroppen inte gå ner i svälttillstånd. Det innebär att du bibehåller din förbränning.
≪ | ≫ |