Idag handlar Aftonbladet om sötsug och hur du blir av med det. På ett hörn är jag med och berättar om varför just vitt socker är farligt. Ni som är nyfikna kan får en liten djupare förklaring nedan.
Fruktos är det stora problemet
Vitt socker består av sockerarterna fruktos och glukos. Det är dumt att det heter fruktos, eftersom det leder tankarna till en sött äpple eller en saftig apelsin. Vår största källa till fruktos är vitt socker. Problemet med fruktos är att det är en dålig energikälla för kroppen. Få av kroppens celler vill befatta sig med den sockerarten. Istället behöver vårt avgiftningsorgan, levern, ta hand om fruktosen.
Fruktos blir till fett i levern
När vi äter för stora doser fruktos, omvandlar levern mycket av detta till fett. En rad vetenskapliga studier visar att fruktos ger en hög fettbildning i levern. För att göra en lång historia kort, kommer detta att rubba blodfetterna. Levern kan också bli lätt förfettad och det leder till att kroppen börjar reagera sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin. Då stiger blodsockernivåerna. Sedan är hela den cirkus som finns beskriven i Ett sötare blod igång. Nyligen kom en vetenskaplig studie som visar att övervikt bara är farligt om personen samtidigt har alla de ämnesomsättningsrubbningar som uppstår när levern behöver ta hand om fruktos. Det är detta som forskare kallar för metabolt syndrom och som närmare en miljon svenskar lider av.
SLUTSATS: ät hellre gräddsås till maten, än en stor portion glass till efterrätt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Ett sötare blod i media, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Ölgubben ∙ 16 september, 2013 kl. 17:02
Hur är det med öl? Är maltos i det, som omvandlas till bl.a fruktos? Sen gluten förstås som hindrar upptaget av mineraler i tarrmen. Nån tipsade om risöl, har inte hittat det dock.
Apropå gluten: Vissa förståsigpåare säger att benskörhet kommer (delvis?) av glutenproblem i tarmen och att detta är grovt underdiagnostiserat. Inte vet jag men magnesium och d-vitamin samt andra spårämnen/mineraler behövs ju för att kalcium ska vara på bra nivå. Och stoppar gluten, fytinsyra m.m näringsupptaget så förstår vi att den pandemi av benskörhet vi har i västvärlden kanske beror på annat än att det skulle var ”åldern”. Vad tror du som är proffs på att söka info om hur maten på verkar oss?
Spannmål = gluten m.m = benskörhet??
Lite O.T men intressant tycker jag.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 september, 2013 kl. 18:57
Har inte läst på om gluten, så vill inte uttala mig om det. Maltos består av enbart glukos. Men det kommer ihop med alkohol som omsätts som frukto i levern.
≪ | ≫ |
Nils Moberg ∙ 17 september, 2013 kl. 15:32
På livsmedelsverkets hemsida med näringsinnehåll kan man läsa att olika produkter innehåller
Monosakarider
Disackarider
Sackaros
Hur hänger detta ihop med glukos och fruktos. För socker får man följande information
Monosackariderg0,0 Disackariderg100,0 Sackarosg100,0
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 17 september, 2013 kl. 19:17
Fruktos och glukos ä rmonosackarider. Sackaros, som består av två sockermolekyler, är disackarider. Tyvärr kan du inte utifrån deras sajt ta reda på hur mycket fruktos, respektive glukos ett livsmedel innehåller. Det är en begränsning.
≪ | ≫ |
AnalytikernII ∙ 22 september, 2013 kl. 07:57
HFCS…
majssirap finns tydligen i billigare öl som sötningsmedel.
Förhoppningsvis inte i dubbelt så dyra öl.
Finns det någon undersökning vilka öl som innehåller majssirap ?
Då jag läst boken med stort nöje och gillar öl har jag blivit orolig.
Kanske starta en undersida här på vilken det listas öl med och utan majssirap.
För majssirap är väl värre än annat raffinerat socker?
Majssirapen tjongar in i levern och bidrar till skapande av fettlever?
Kan en fettlever rehabiliteras? Tillbakabildas, bli frisk?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 22 september, 2013 kl. 10:17
Jag vet inte de exakta förhållandena mellan sockerarter i majssirap. Stärkelsen skulle kunna vara nedbruten till enbart glukos och då är den faktiskt bättre än vanligt vitt socker. OM en del glukos är omvandlad till fruktos, är det precis lika illa som socker. Du vill hålla fruktosmängden låg.
Å andra sidan kan glukos, om vi får i oss extrema doser vilket man lätt får om man dricker öl, omvandlas till fruktos och fett i levern.
Tränar du kan du dricka mer öl än om du inte tränar. Öl utan träningar är dock en ganska dålig idé. Fettlever kan absolut tillbakabildas. Det är faktiskt det första fett som verkar ryka om du går ner i vikt.
≪ | ≫ |
AnalytikernII ∙ 22 september, 2013 kl. 10:34
Enligt Dr Robert Lustig på Youtube så är HFCS precis bara fructos.
Lönsam produkt för mat/läskindustrin då konsumtionen ökar.
Och råvarukostnaden sänks vid nyttjande av HFCS.
Du pratar om extrema mängder öl. Hur mycket är det?
Tar några bira i veckan och kutar några mil. Dock inte samtidigt.
Dr Lustig anser vill att staten skall reglera sockret precis som man gör med ex vis tobaken ty socker är ett hot mot folkhälsan.
Vad anser du vad gäller reglering av socker i form av beskatting och annat?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 22 september, 2013 kl. 18:06
Jag kan nog tycka att en sockerskatt skulle vara en bra grej. Det skulle skicka signaler till befolkningen att detta inte är något nyttigt, precis som man gör med tobak.
≪ | ≫ |
AnalytikernII ∙ 22 september, 2013 kl. 19:08
Och hur många bira är för många??
Tacksam för ett besked.
Onekligen en sak att undvika – fettlever.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 22 september, 2013 kl. 20:11
Det finns ingen forskning på exakta mängder öl. Det kan jag inte uttala mig om. Ett sätt kan ju vara att helt dra ner under ett tag, för att få bort fettet i levern .
≪ | ≫ |