Aftonbladet 16 septIdag handlar Aftonbladet om sötsug och hur du blir av med det. På ett hörn är jag med och berättar om varför just vitt socker är farligt. Ni som är nyfikna kan får en liten djupare förklaring nedan.

Fruktos är det stora problemet

Vitt socker består av sockerarterna fruktos och glukos. Det är dumt att det heter fruktos, eftersom det leder tankarna till en sött äpple eller en saftig apelsin. Vår största källa till fruktos är vitt socker. Problemet med fruktos är att det är en dålig energikälla för kroppen. Få av kroppens celler vill befatta sig med den sockerarten. Istället behöver vårt avgiftningsorgan, levern, ta hand om fruktosen.

Fruktos blir till fett i levern

När vi äter för stora doser fruktos, omvandlar levern mycket av detta till fett. En rad vetenskapliga studier visar att fruktos ger en hög fettbildning i levern. För att göra en lång historia kort, kommer detta att rubba blodfetterna. Levern kan också bli lätt förfettad och det leder till att kroppen börjar reagera sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin. Då stiger blodsockernivåerna. Sedan är hela den cirkus som finns beskriven i Ett sötare blod igång. Nyligen kom en vetenskaplig studie som visar att övervikt bara är farligt om personen samtidigt har alla de ämnesomsättningsrubbningar som uppstår när levern behöver ta hand om fruktos. Det är detta som forskare kallar för metabolt syndrom och som närmare en miljon svenskar lider av.

SLUTSATS: ät hellre gräddsås till maten, än en stor portion glass till efterrätt.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.