Har fått följande frågor från en läsare: ”Min kära mor, 65 år, är överviktig och har diabetes sedan minst 25 år tillbaka. Hon har fibromyalgi och har haft stroke och hjärtinfarkt de senaste åren. Under alla år som diabetiker har hon blivit instruerad att undvika fett i kosten, vilket förstås har varit väldigt lyckat (obs, ironi). Själv har jag ätit lchf sedan flera år tillbaka. Vi började på allvar i samband med att vi hade svårigheter att få barn. Efter omläggningen blev min fru gravid och kosten verkar ha varit den avgörande faktorn.

Eftersom jag är väldigt orolig för min mammas hälsa har jag försökt förmå henne att testa lchf. Jag har gett henne Ett sötare blod, men hon kommer sig inte riktigt för att börja lyssna (det är en ljudbok eftersom hon även har problem med ögonen på grund av diabetesen). Vi har diskuterat hennes kost massor av gånger och hon låter sig till slut övertalas, bara för att sedan fega ur när hon får höra från kvällstidningarnas löpsedlar, eller diabetessköterskan, att det inte är ok att äta lchf. Hon återkommer ofta till att hon inte vågar chansa, för risken att det skulle leda till en ny stroke eller hjärtinfarkt. Ett moment 22 för henne. 

Så min fråga är, vilket jag inte har funnit något svar på vare sig i din bok eller annorstädes: finns det några risker för en person i hennes situation att övergå till lchf? Kan hennes kropp vara så förstörd av diabetesen, så felkalibrerad, att den kommer att löpa amok och drabbas av svåra komplikationer?”

Mitt svar: din mamma har allt att vinna, inget att förlora

Att din mamma har dålig syn och har fått både hjärtinfarkt och stroke, är tecken på att hennes höga blodsocker redan har skadat insidan av blodkärlen. Att få ner blodsockret med hjälp av kosten skulle med stor sannolikhet göra henne gott. Din fråga kommer rätt vecka. I måndags släppte den statliga myndigheten Statens beredning för medicinsk utvärdering rapporten ”Mat vid fetma”. Där skriver de uttryckligen att det saknas stöd för att säga att LCHF eller andra lågkolhydratdieter skulle vara farligt. LCHF höjer inte blodfetterna på något farligt vis och det finns inga tecken på att dieten skulle öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Mellan raderna underkänner de totalt de larm som har skrämt din mamma.

Slutsatsen är istället att lågkolhydratdieter har bättre effekt på vikten och på blodsockret. Lägger din mamma om kosten, kommer blodsockret sjunka inom loppet av några dagar (tar hon insulin måste hon vara extremt noga med att anpassa insulindoserna under kostomläggningen, behovet sjunker snabbt). En av mina läsare berättade att han efter en kostomläggning till och med fick en del av synen tillbaka: LCHF räddade ögonen. En annan läsare berättar om hur placken på insidan av hans blodådror har försvunnit sedan ha ändrat livsstilen: Åderförkalkningen minskade – trots skyhögt kolesterol. Dessa är bara enstaka berättelser. Det saknas bra forskning på området, men mitt råd är att man ska experimentera med sin kropp. Dina mamma har allt att vinna och inget att förlora på att testa lågkolhydatkost. Är hon ändå rädd för smör, kan hon istället hälla massor med olivolja på grönsakerna.

En sak till. En diabetessköterska ska enligt Socialstyrelsen rekommendationer stötta en person som själv väljer att äta LCHF.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.