Tittar just nu på presentationen av de nya näringsrekommendationerna, NNR 5, som pågår i Danmark. Du kan titta på den via denna länk: new.livestream.com/teletechdk/nordisk

Ursula Schwab, en av forskarna som har gått igenom vilka fetter vi ska äta, säger plötsligt:

”Low-fat diets are not good for you”.

Hon säger att när halterna fett i dieten börjar krypa under 25 procent, ökar nivåerna av triglycerider i blodet, det goda kolesterolet går ner och personer börjar att utveckla glukosintolerans, förstadiet till diabetes.

Bara så där, med en axelryckning, avfärdar hon alla lågfettrekommendationer som vi har fått sedan 1970-talet. Ett tag skulle vi absolut inte få mer än 30 procent av våra kalorier från fett. Ju mindre fett desto bättre. Det har lett till att vi har fått metabolt syndrom: höga triglycerider, låga nivåer av gott kolesterol och glukosintolerans. Det söta blodet har i sin tur lett till följdsjukdomar: diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer.

Ursula Schwab kommenterar inte med ett enda ord att rådet som vi fick tidigare har varit dåligt för oss. Jag kan tycka att det är hyfsat magstarkt.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.