Det var visst en sak till jag behövde skriva om idag. DN och andra medier rapporterar om en studie som visar att fetma ökar bland gravida kvinnor: Gravidas vikt visar på ökad fetma i landet. Nästan en av tio förstföderskor har fetma när de gör sitt första besök på mödravårdscentralen.

Med fetman ökar riskerna under graviditeten och vid förlossningen. En viktig orsak är att höga blodsocker och höga insulinnivåer i blodet gör att fostret växer mer. Det här är något jag berättar mer om i Ett sötare blodOm mamman har fetma, tredubblas barnets risk att få övervikt, enligt vissa studier. En del studier tyder på att barnets gener påverkas genom så kallad epigenetik. Därmed är barnet programmerat att bli överviktigt. Det kan leda till att fetmaepidemin blir ännu värre i framtiden.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.