Idag har UNT en artikel om att rollen för det goda HDL-kolesterolet behöver omprövas: ”Gott” kolesterol omvärderas – Uppsala – UNT.se. Uppsalaforskare har visat att genvarianter som höjer nivåerna av det goda HDL-kolesterolet i blodet, saknar effekt på risken för hjärtsjukdom. Däremot är genetiskt höga nivåer av det onda LDL-kolesterolet kopplat till hjärtsjukdom. Hur kan det vara så? undrar en läsare.

Gener och kost påverkar blodfetterna olika

Det finns en faktaruta om detta på sidan 63 i Ett sötare blodOrsaken är att de onda LDL-partiklarna direkt är inblandade i utvecklingen av åderförkalkning. Men det goda HDL-partiklarna verkar, de facto, inte ha någon skyddande roll. Läkemedel som höjer nivåerna av HDL-kolesterolet har också blivit en besvikelse för företagen. De ger inte någon effekt.

MEN. Som jag skriver i boken är ett för lågt HDL-kolesterol en riskfaktor för hjärtsjukdom. Den enkla förklaringen kan vara att ett lågt HDL-kolesterol enbart är ett tecken på att blodsockret pendlar alldeles för mycket. Det är egentligen de höga blodsockernivåerna som skadar blodkärlen.

Ett lågt HDL-kolesterol och pendlande blodsocker, går hand i hand. Detta är ett typexempel på hur viktigt det är att skilja på en korrelation och ett orsaks-samband i forskningen. Sådana här genstudier är intressanta för de kan visa vad som är vad. Det finns genstudier som kopplar blodsockerhöjande genvarianter till en ökad risken för hjärt-kärlsjukdom. Det tyder på att höga blodsocker direkt ger skador på blodkärlens insida.

När det gäller LDL-kolesterolet verkar det, bisarrt nog, fungera precis tvärt om mot HDL-kolesterolet. Höga genetiska nivåer är kopplade till hjärtsjukdom, men om du sänker nivåerna genom att äta mindre fett och mer kolhydrater får du en dålig förändring. Då minskar storleken på LDL-partiklarna och de blir farligare. Genetiskt låga nivåer av LDL-kolesterol kan alltså vara bra, men låga nivåer genom kostförändring behöver inte alls vara något positivt.

Det gäller att hålla tunga rätt i munnen när man navigerar mellan kroppens blodfetter.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.