Många diabetiker tar insulinsprutor för att få ner sitt blodsocker, men många upplever att det är svårt att få till det. Trots blodsockersänkande läkemedel, svänger nivåerna. Höga toppar och djupa dalar. Vill du ha en förklaring till varför det är så svårt att reglera blodsockret med insulinsprutor kan du läsa här:  Förklaring till diabetikers svängiga blodsocker | Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Det är ett porträtt som jag har gjort av Patrik Rorsman, professor vid Göteborgs universitet. Han har använt en sjukt cool teknik för att studera bukspottkörtelns betaceller som producerar insulin. Under senare tid har han också studerat så kallade alfaceller, som tillverkar hormonet glukagon. Det är insulinets motpart. Om insulin sänker blodsockret, så höjer glukagon detsamma. Det är en dysfunktionell reglering glukagon som ställer till det för diabetiker.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.