Idag svarade TV4:as husdoktor Mikael Sandström på frågor kring cancer i Nyhetsmorgon. Mycket av det han säger är vettigt, men när det gäller socker, cancer och fetma blev budskapet helsnurrigt. Det är nog närmast ett uttryck för hur lite utbildning i biokemi som läkare får. Du kan titta på inslaget här: Cancer – Doktor Mikael Sandström svarar på frågor
Mikael Sandström påstod att det är en myt att socker skulle göda cancerceller. Redan på 1930-talet såg Otto Warburg, som sedemera belönades med Nobelpriset, att cancerceller omsätter mycket mer glukos än kroppens övriga celler. Radioaktivt märkta glukosmolekyler används idag inom cancervården för att hitta metastaser, eftersom cancerceller suger upp mycket mer glukos från blodet än kroppens övriga celler. Cancercellers höga omsättning av socker kallas för ”Warburgeffekten” och är en sannolik förklaring till varför personer med typ 2-diabetes ofta har en sämre prognos när cancern slår till.
Insulin sätter kroppen på tillväxt
En annan förklaring är att det blodsockersänkande hormonet insulin sätter kroppen på tillväxt. Äter du mycket socker och snabba kolhydrater, stiger nivåerna av insulin. Detta gäller framförallt om du har prediabetes (metabolt syndrom), bukfetma eller typ 2-diabetes. Cirka en miljon svenskar lider av detta. Läs mer här i en artikel jag skrev för Forskning och framsteg: Tumörens enorma sockersug. Det finns också ett kapitel i Ett sötare blod om detta. Där skriver jag om ett experiment som jag gjorde med professor Kerstin Brismar, där vi åt godis och mätte insulinnivåerna. Hon fick tio gånger mer insulin av samma dos socker. Detta eftersom hon hade prediabetes. Hon slutade med godis efter detta och började motionera.
Världsledande cancersjukhus: undvik läsk och godis
Här är en länk till de kostråd som MD Anderson Cancer Center, ett världsledande cancersjukhus i Texas, ger till sina patienter: Sugar and Its Role in Cancer. I korthet får patienterna där rådet att undvika socker och snabba kolhydrater (sötade drycker som läsk, efterrätter, godis, vitt ris, vit pasta, vitt mjöl) och istället äta mer långsamma kolhydrater.
Fetma är kopplat till höga insulinnivåer i blodet
Mikael Sandström säger att det är viktigt att undvika fetma, eftersom det ökar risken för cancer. Och det är just här han blandar ihop korten. Han behöver fundera på varför fetman är farlig. Det är inte fettet på kroppen i sig som orsakar cancer. Den absolut mest troliga förklaringen, som väldigt många forskare skriver under på, är att fetman är kopplad till höga insulinnivåer i blodet och att insulin sätter kroppen på tillväxt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Gunnar ∙ 22 oktober, 2013 kl. 10:57
Trist med en doktor med såpass grunda kunskaper. Han borde läsa vad Thomas Seyfried skriver om orsaker till cancer: http://diagnosisdiet.com/what-causes-cancer/
≪ | ≫ |
Modesty007 ∙ 22 oktober, 2013 kl. 11:05
Han verkar som de flesta läkare även tyvärr inom cancer okunnig om att det pågår forskning (som får alldeles för lite anslag) som påvisar orsaken till cancer som skador på mitokondrier, dessa skador leder till att cancerceller gradvis övegår till fermentering för energiproduktion och bli beroende av glukos och glutamin.
Om man söker på MD Andersson och diet så är det tyvärr int en strikt ketogen diet man rekommenderar, men det finns andra som undersöker detta inklusive en registrerad pågående studie.
≪ | ≫ |
Lise ∙ 22 oktober, 2013 kl. 11:57
Så har han dessutom mage att säga: Man måste akta sig för ”förstå-sig-påare” som grundar sin kunskap på att de bara läst en bok…
Du borde skicka honom ett ex av din bok – för han verkar bara ha läst en enda…;-)
≪ | ≫ |
Björn Ölund ∙ 22 oktober, 2013 kl. 14:59
Tack Ann!
Vill även tipsa om att Peter Attia skriver om ämnet och kommer skriva mer inom kort. I sin inledande text tar han upp ett tal av Gary Abrass MD där han bla säger ”Maybe we should call a truce in the War on Cancer and concentrate on prevention.”
Ser fram emot Attias kommande text med spänning! Här är första delen…
http://eatingacademy.com/nutrition/war-cancer
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 22 oktober, 2013 kl. 17:24
TAck för tipset!
≪ | ≫ |
Karl E. Arfors ∙ 22 oktober, 2013 kl. 19:34
Vilken outbildad läkare han är som uttalar sig om cancer – han skulle skämmas, men det är ju likadant med läkare som sköter diabetes 2 patienter, dom förstår vare sig biokemi eller fysiologi. Läkarutbildningen har blivit ett nollsummespel som förskriver tabletter och insulin till patienter som måste lära sig att undvika kolhydrater som dom inte kan hantera beroende på sin insulinresistens.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 22 oktober, 2013 kl. 19:35
Bra inlägg, Ann! För en 5-6 år år sedan drabbades en nära släkting av någon sorts cancer(inte ens obduktionen efteråt kunde fastställa exakt orsak) och under vården användas mycket näringsdrycker! Är det bra med socker om man nu har cancer…frågade vi! Det finns inga studier som säger att det är farligt eller olämpligt blev svaret från läkaren… Dvs. samma linje som Doktort Mikael förespråkade. Är det där sant, tänkte vi då?
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 23 oktober, 2013 kl. 20:27
Under vissa förhållanden kan det vara motiverat att ge dessa drycker för att hålla liv i en cancerpatient,,,
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 22 oktober, 2013 kl. 22:06
Gissar att vi kommer få ser mycket mer liknande under vintern som kommer: Etablissemanget mobiliserar sina resurser och försöker skrämma tillbaka de tvekande, som jag ser det!
Beträffande cancer tror jag det vikigaste som framkommit handlar om IGF-1, dvs att de som inte har något fritt IGF-1 kan inte få cancer. Alltså de med Laronsyndromet som du bl. a. skrivit om.
Den logiska konsekvensen av Laronsyndromet är att fritt IGF-1 är ett NÖDVÄNDIGT villkor för att få cancer att växa. Fritt IGF-1 har vi i varierande grad och huvudsakligen styrs mängden direkt av hur hög blodsockerhalten är, som du visade med din experimentmätning!
Om man inte begriper det resonemanget så bör man skämmas för att tala om cancer i TV och istället gå hem och läsa på.
Att samma höga blodsockerhalter som kan orsaka cancer effektivt kan hållas nere med något så enkelt som LCHF är något som gradvis läcker ut till gemene man och nu kan det knappast stoppas.
Fortsätt med ditt fina jobb Ann!
≪ | ≫ |
MariaLilja ∙ 24 oktober, 2013 kl. 08:31
Ja han ger onekligen ett väldigt trovärdigt intryck och säger många bra saker som alltid, men beklämmande att se hur han raljerar och ironiserar över den som frågar om socker o cancer. ”Bara läst en bok…”, VAD vet han om det? Oförskämt!
Sen lägger han in en liten brasklapp; ”VÄLDIGT snabba kolhydrater KAN ha en viss effekt”. Jasså, vad är socker om inte VÄLDIGT snabba kolhydrater?
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 24 oktober, 2013 kl. 09:01
http://www.doctoroz.com/episode/do-carbs-cause-alzheimers
≪ | ≫ |