Idag svarade TV4:as husdoktor Mikael Sandström på frågor kring cancer i Nyhetsmorgon. Mycket av det han säger är vettigt, men när det gäller socker, cancer och fetma blev budskapet helsnurrigt. Det är nog närmast ett uttryck för hur lite utbildning i biokemi som läkare får. Du kan titta på inslaget här: Cancer – Doktor Mikael Sandström svarar på frågor

Mikael Sandström påstod att det är en myt att socker skulle göda cancerceller. Redan på 1930-talet såg Otto Warburg, som sedemera belönades med Nobelpriset, att cancerceller omsätter mycket mer glukos än kroppens övriga celler. Radioaktivt märkta glukosmolekyler används idag inom cancervården för att hitta metastaser, eftersom cancerceller suger upp mycket mer glukos från blodet än kroppens övriga celler. Cancercellers höga omsättning av socker kallas för ”Warburgeffekten” och är en sannolik förklaring till varför personer med typ 2-diabetes ofta har en sämre prognos när cancern slår till.

Insulin sätter kroppen på tillväxt

En annan förklaring är att det blodsockersänkande hormonet insulin sätter kroppen på tillväxt. Äter du mycket socker och snabba kolhydrater, stiger nivåerna av insulin. Detta gäller framförallt om du har prediabetes (metabolt syndrom), bukfetma eller typ 2-diabetes. Cirka en miljon svenskar lider av detta. Läs mer här i en artikel jag skrev för Forskning och framsteg: Tumörens enorma sockersug. Det finns också ett kapitel i Ett sötare blod om detta. Där skriver jag om ett experiment som jag gjorde med professor Kerstin Brismar, där vi åt godis och mätte insulinnivåerna. Hon fick tio gånger mer insulin av samma dos socker. Detta eftersom hon hade prediabetes. Hon slutade med godis efter detta och började motionera.

Världsledande cancersjukhus: undvik läsk och godis

Här är en länk till de kostråd som MD Anderson Cancer Center, ett världsledande cancersjukhus i Texas, ger till sina patienter: Sugar and Its Role in Cancer. I korthet får patienterna där rådet att undvika socker och snabba kolhydrater (sötade drycker som läsk, efterrätter, godis, vitt ris, vit pasta, vitt mjöl) och istället äta mer långsamma kolhydrater.

Fetma är kopplat till höga insulinnivåer i blodet

Mikael Sandström säger att det är viktigt att undvika fetma, eftersom det ökar risken för cancer. Och det är just här han blandar ihop korten. Han behöver fundera på varför fetman är farlig. Det är inte fettet på kroppen i sig som orsakar cancer. Den absolut mest troliga förklaringen, som väldigt många forskare skriver under på, är att fetman är kopplad till höga insulinnivåer i blodet och att insulin sätter kroppen på tillväxt.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.