Nu på måndag kommer SVT:s program Fråga doktorn handla om 5:2-dieten, LCHF och stenålderskost. Av någon anledning har de valt att låta Mai-Lis Hellnius på Karolinska sjukhuset svara på frågorna, en känd motståndare av LCHF.

Enligt de regler som är uppsatta för SVT, SR och UR måste programmen vara opartiska. Så här står det angående ensidig behandling av ett ämne eller en händelse: ”Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas ensidigt så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar. Det är dock tillåtet att skildra ett ämne från en speciell utgångspunkt, om det klart framgår av programmet eller programpresentationen. En ensidig framställning i ett program kan balanseras av ett annat program.”

Ska Hellenius svara på frågor i programmet ska det alltså också klart framgå att hon tydligt har tagit ståndpunkt mot mättat fett, vilket många andra professorer i Sverige inte gör. Personligen tycker jag att Fråga doktorn också borde bjuda in Fredrik Nyström från Linköping, som har en helt annan syn på det här med kost. Då skulle programmet undvika en fällning i granskningsnämnden.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.