Nötter är kaloririka och bör därför ätas i måttliga mängder, har vi fått lära oss. Det rådet har med mycket stor sannolikhet varit fel. Nu kopplar en stor vetenskaplig studie en hög konsumtion av mandlar och nötter (som cashew, hassel, macademia, pekan, pistage, valnöt, jordnöt) till en lägre vikt och en lägre risk för död under studiens gång. Forskare har använt data från de två stora amerikanska studierna Nurses’ Health Study (pågick 1980-2010) som inkluderar runt 76 000 kvinnor och Health Professional Follow-up Study (pågick 1986-2010) som inkluderar runt 42 500 män. Ju mer nötter personerna åt, desto mer skyddade var de mot att avlida i hjärtsjukdom och cancer. Nötter sju gånger i veckan eller mer, gav en 20 procents lägre risk att avlida. Nötter en gång i veckan gav ett 11 procents lägre risk. Resultaten publiceras i New England Journal of Medicin: Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality.
Nötter har tidigare visat sig skydda mot hjärtsjukdom
Studien är en så kallad epidemiologisk studie. Sådana visar aldrig på orsakssamband. Det som talar för ett orsakssamband är att ett högre intag av nötter också skyddade mer. Sambandet var alltså dosberoende. Dessutom visar en studie från i våras, även den publicerad i New England Journal of Medicin, att personer som fick äta medelhavskost tillsammans med en stor dos nötter varje dag är skyddade mot hjärtsjukdom i jämförelse med en traditionell lågfettdiet. Den studien hittar du här: Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet.
Studien finansierades av International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation, som drivs av nötindustrin. Den finansierades också av National Institute of Health, som är en oberoende myndighet. Nästan all livsmedelsforskning är finansierad av industrin på något vis. Det som ändå gör att denna studie är trovärdig, är att resultaten överensstämmer med tidigare liknande analyser.
SLUTSATS: Nötter är bra som mellanmål och fredagsmys. Det är mycket bättre än chips och popcorn. Det finns ingen vetenskaplig grund att ge råd om ett begränsat intag. Snarare tvärtom. Det är dags att sluta räkna kalorier.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Martin ∙ 21 november, 2013 kl. 12:04
Är det ändå vits att titta på innehållsförteckning och välja bort cashew eftersom de innehåller mer kolhydrater och ta det lugnt med jordnötterna eftersom de egentligen är bönor?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2013 kl. 12:43
De kolhydraterna är långsamma till sin karaktär. Inget som höjer ditt blodsocker nämnvärt om du är frisk. Men man kan å andra sidan lika gärna äta mandlar.
≪ | ≫ |
cegs ∙ 21 november, 2013 kl. 15:50
≪ | ≫ |
Håkan ∙ 21 november, 2013 kl. 13:25
Det finns en diskussion om Omega-6 och deras inflammatoriska egenskaper. Hur ser du på detta när det gäller nötter?
≪ | ≫ |
cegs ∙ 21 november, 2013 kl. 15:42
Enligt min egen erfarenhet när det gäller nötter och mandlar, är väl att dessa kommer ut i lika stora bitar som när man svalde dessa och då har väl matsmältningssystemet inte kunnat ta upp så mycket. När man räknar näringsvärdet på t.ex nötter, så räknar man väl på det totala energiinnehållet och inte på hur stora och många bitar som passerar rakt igenom kroppen och som då inte släpper ifrån sitt innehåll d.v.s förlustfaktorn. Rätta mig om jag har fel!
≪ | ≫ |
Fundersam ∙ 21 november, 2013 kl. 15:44
Antar att detta tyvärr inte gäller jordnötter?
≪ | ≫ |
Pelle ∙ 21 november, 2013 kl. 18:41
Om man äter mycket nötter så får man med stor sannolikthet i sig en del aflatoxin. Aflatoxin är en av dom mest potenta cancerogener som finns, det kan väl inte vara så nyttigt?
≪ | ≫ |
Stefan O ∙ 21 november, 2013 kl. 19:02
Låter positivt att det finns en koppling/statistisk korrelation mellan nötätande och lägre risk för vissa sjukdomar och längre liv. Man skulle kunna tänka sig att en högre konsumtion av nötter korrelerar med lägre konsumtion av socker och godis och på så sätt kanske kan förklara den positiva hälsoeffekten. För att få veta om det är något specifikt i nötter som är bra ur ett biokemiskt/näringsfysiologiskt perspektiv hade det varit intressant att få en organisk kemist som t.ex. Mathieu Lalonde, att fördjupa sig i frågan. Han är en bra representant för en strikt tillämpning av den vetenskapliga metoden.
≪ | ≫ |
Bjørn Larsen ∙ 21 november, 2013 kl. 20:36
Da er det vel ok for folk flest å spise nøtter i stedet for sukker og stivelse.Det er mange ting man kan erstatte sukker og stivelse med og som dermed bedrer helsen. Kos dere med sunt godis:)
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2013 kl. 20:16
Den studie som kom i våras i NEJM jämförde lågfettdiet och medelhavskost med nötter. Båda dieterna var låga på socker. Det talar för att nötter i sig är bra. Man fick samma effekt på tillskott av olivolja. En gissning är därför att det är den ökade fettkonsumtionen som är viktig.
≪ | ≫ |
Stefan O ∙ 22 november, 2013 kl. 08:36
Jag håller med.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2013 kl. 20:17
Den här studien kopplar konsumtion av nötter till en lägre risk för cancer.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2013 kl. 20:18
Jordnötter var också kopplat till en lägre risk för dödlighet.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2013 kl. 20:19
Jag tycker den där inflammationstesen är ganska illa underbyggd. Personligen äter jag inte oljor med mycket omega-6 i, men mycket talar för att nötter är nyttigt.
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 21 november, 2013 kl. 23:32
Många som ser på TV vil ju ha något att tugga på då. Byter man mackor, godis och/eller kakor mot nötter stiger blodsockret mindre vilket skyddar både mot kärlsjukdom och cancer. Ingenting eller vatten (vid TVn) kan bli ännu bättre.
En vacker dag blir säkert också LCHF utvärderad…..
≪ | ≫ |