Nötter är kaloririka och bör därför ätas i måttliga mängder, har vi fått lära oss. Det rådet har med mycket stor sannolikhet varit fel. Nu kopplar en stor vetenskaplig studie en hög konsumtion av mandlar och nötter (som cashew, hassel, macademia, pekan, pistage, valnöt, jordnöt) till en lägre vikt och en lägre risk för död under studiens gång. Forskare har använt data från de två stora amerikanska studierna Nurses’ Health Study (pågick 1980-2010) som inkluderar runt 76 000 kvinnor och Health Professional Follow-up Study (pågick 1986-2010) som inkluderar runt 42 500 män. Ju mer nötter personerna åt, desto mer skyddade var de mot att avlida i hjärtsjukdom och cancer. Nötter sju gånger i veckan eller mer, gav en 20 procents lägre risk att avlida. Nötter en gång i veckan gav ett 11 procents lägre risk. Resultaten publiceras i New England Journal of Medicin: Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality.

Nötter har tidigare visat sig skydda mot hjärtsjukdom

Studien är en så kallad epidemiologisk studie. Sådana visar aldrig på orsakssamband. Det som talar för ett orsakssamband är att ett högre intag av nötter också skyddade mer. Sambandet var alltså dosberoende. Dessutom visar en studie från i våras, även den publicerad i New England Journal of Medicin, att personer som fick äta medelhavskost tillsammans med en stor dos nötter varje dag är skyddade mot hjärtsjukdom i jämförelse med en traditionell lågfettdiet. Den studien hittar du här: Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet.

Studien finansierades av International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation, som drivs av nötindustrin. Den finansierades också av National Institute of Health, som är en oberoende myndighet. Nästan all livsmedelsforskning är finansierad av industrin på något vis. Det som ändå gör att denna studie är trovärdig, är att resultaten överensstämmer med tidigare liknande analyser.

SLUTSATS: Nötter är bra som mellanmål och fredagsmys. Det är mycket bättre än chips och popcorn. Det finns ingen vetenskaplig grund att ge råd om ett begränsat intag. Snarare tvärtom. Det är dags att sluta räkna kalorier.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.