I veckan har DN skrivit om en ny vetenskaplig studie där forskare menar att man kan förklara överviktiga kvinnors ökade risk för bröstcancer med deras höga kolesterolnivåer: Högt kolesterol kan ge ökad risk för bröstcancer – DN.SE. Enligt forskarna skulle en biprodukt från kolesterolmetabolismen kunna göda cancercellerna. Det visar studier på möss.

Problemet med denna artikel är att det saknas koppling mellan höga kolesterolnivåer i blodet, övervikt och fetma. Insikten om att vi har matats med denna felaktiga bild, helt utan grund, är en av de saker som fick mig att granska de kostråd vi har fått. Läs mer om det här i första kapitlet av Ett sötare blod.

För lite gott HDL-kolesterol vid bukfetma

Bukfetma (metabolt syndrom) är istället kopplat till en trio av rubbade blodfetter: ett för lågt gott HDL-kolesterol, för höga triglycerider och små onda LDL-kolesterolpartiklar. Här kan du själv läsa hur International Diabetes Federation definierar metabolt syndrom: www.idf.org/webdata/docs/MetS_def_update2006.pdf

Många andra forskare menar att kopplingen mellan fetma, metabolt syndrom och bröstcancer går via höga insulinnivåer i blodet. Insulin är en tillväxtfaktor. I Ett sötare blod kan du läsa mer om hur detta fungerar. En kvinna som lider av bukfetma kan få tio gånger mer insulin i sitt blodet än en frisk kvinna när de äter en lika stor portion pasta. Totalnivåerna kolesterol deras blod är väldigt ofta densamma.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.