pepparkakorFörra året försökte jag hitta kakor som inte var så söta, men som ändå bar fram julens alla goda smaker. Birgitta Höglunds saffranskakor blev en favorit: Julkakor med mandel och kokos och saffran. När det gällde pepparkakor tycket jag däremot att det var svårt att hitta någon ersättare. Det fanns inga bra recept som gick att använda för att baka hjärtan, stjärnor, grisar och gubbar. Degen höll aldrig ihop.

I år tog min man helt sonika och halverade mängden socker i receptet som finns i Bonniers nya kokbok. Dessutom ersatte han en fjärdedel av vetemjölet med mandelmjöl. Jag trodde att degen skulle falla sönder. Men o så fel jag fick! Det gick precis lika bra att kavla ut denna deg som en vanlig pepparkaksdeg. Personligen tycker jag att kakorna blev alldeles lagom peppriga. Pepparkakor är de enda kakor jag fortfarande kan längta efter. De här var perfekta tillsammans med grönmögelost. Barnen gillade dem också. Vi sa aldrig något om den halverade mängden socker och de märkte absolut ingenting. Här är receptet: 150 gram smör, 1,25 dl socker, 3 msk sirap, 1 dl vatten, 1 msk ingefära, 1 msk kanel, 1 msk nejlikor, 0,5 msk kardemumma, 0,5 msk bikarbonat, 6 dl vetemjöl och 2 dl mandelmjöl. Rör smör, socker och sirap mjukt. Tillsatt vatten, alla kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjölet. Låt degen vila i minst 12 timmar i kylen, gärna 1-2 dygn. Kavla tunt på mjölat bakbord. Grädda i 200 grader i fem min. Låt dem kallna på plåten.

Nu kanske en del läsare av den här bloggen reagerar eftersom även dessa kakor innehåller en rejäl dos socker och vitt mjöl. För mig handlar det om nivåer och hur mycket man rör på sig. Ett par av dessa kakor på 1:a advent eller Lucia tar inget barn skada av. Problemet uppstår när de äter kakor alla dagar mellan 1:a advent och Lucia också. Det som är bra med en mindre söt smak är att det inte triggar ett så stort sötsug hos barnen.

Om någon annan har ett ännu bättre recept får ni gärna dela med er! Personligen använder jag hellre socker än sötningsmedel och jag vill att pepparkaksdegen ska gå att kavla ut. Att baka bockar och grisar hör ändå barndomen till.

Tillägg: Ett år efter att jag skrev detta recept (när det var dags att återigen baka pepparkakor) insåg jag till min förskräckelse att jag ändå fått mängden socker fel när jag la in recpetet. Nu är det rätt som det står. 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.