diabetes i USAAntalet fall av diabetes ökar kraftigt bland amerikaner. En genomgång från Health Care Cost Institute visar på en ökning med nästan 40 procent bland de som har en sjukförsäkring via sin arbetsgivare: Issue Brief: The Prevalence of Diagnosed Diabetes, Pre-Diabetes, and Gestational Diabetes among the ESI Population, 2008-2012 | HCCI. År 2008 hade 6,4 procent av de försäkrade amerikanerna diabetes. Nu ligger siffran på totalt 8,8 procent. I vissa delstater har en av tio försäkrade personer diabetes. Nu snackar vi alltså om försäkrade amerikaner; de som har jobb. Bland arbetslösa amerikaner är sannolikt siffran ännu högre.

Samtidigt kommer en rapport från University of California i San Francisco, UCSF, som visar att en skatt på sockerrika drycker skulle kunna motverka den negativa utvecklingen, framförallt bland de med låg inkomst: Health Benefits of Reducing Sugar-Sweetened Beverage Intake in High Risk Populations of California: Results from the Cardiovascular Disease (CVD) Policy Model.

Jag kan tänka att man behöver bekämpa konsumtionen av läsk och godis på samma vis som vi har bekämpat rökning. Det här är en helt galen utveckling. Forskning visar att livet förkortas med i genomsnitt sex år för en person som har drabbats av diabetes innan sin 50-årsdag.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.