Del III av Ett sötare blod handlar om de starka kopplingar som finns mellan fetma, höga blodsocker, höga insulinnivåer i blodet och cancer. Nu visar en ny studie från Lawrence Berkeley National Laboratory att cancerceller från bröstvävnad verkar vara beroende av upptaget av glukos för att omvandlas till just cancerceller. Det tycks vara en förutsättning för att cellerna ska bli vad man kallar för maligna (sjukliga). På ytan av celler finns speciella proteiner som suger upp glukos från blodet. Bröstcancerceller har 400 gånger fler sådana transportörer.

Här är ett pressmeddelande om studien: A Role of Sugar Uptake in Breast Cancer Revealed « Berkeley Lab News Center.

Här hittar du själva studien: Increased sugar uptake promotes oncogenesis via EPAC/RAP1 and O-GlcNAc pathways

Forskarna menar att detta kan vara en förklaring till varför höga blodsocker är kopplat till en ökad risk för cancer. Det finns alltså ganska goda skäl att strunta i knäcken i jul och istället göra gott chokladgodis som i mitt förra inlägg.

Tidigare inlägg på samma tema: Världscancerdagen: gör koststudier på cancerKolhydratrik föda och diabetes ger sämre prognos vid cancerDiabetes ökar risken att avlida i bröst- och tjocktarmscancer och Faktakollen: kan mycket fett i dieten ge bröstcancer?

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.