Jag börjar på måndagNu går vi in på ett nytt år och det är många som satsar på ett mer hälsosamt leverne. Det syns inte minst på bokhandlarnas topplistor där hälsoböcker totalt dominerar. Jag vill passa på att tipsa om en bok för den som kanske aldrig har tränat och behöver lite extra pepp för att komma igång. Det är Jag börjar på måndag av Charlotta Lithman. År 2012 kunde vi följa hennes hälsoresa i DN söndag. Där kallades hon ”dessertdrottningen” eftersom hon alltid älskat efterrätter. I DN coachades hon av författarna bakom Hjärnkoll på vikten: medicinjournalisten Gunilla Eldh och hjärnforskare Martin Ingvar. Det jag tycker om med Jag börjar på måndag är att det är en ärlig bok. Lithmans hälsoresa känns aldrig överdrivet enkel. Dessutom är texten varm och full av skön ironi. Den är  fylld av kärlek till mat och en kärlek till vardagen. Charlotta Lithman äter en GI/LCHF-diet. Det finns exempelvis restriktioner på hur mycket nötter hon får äta till mellanmål. Sådant tror inte jag på. Forskning visar att man inte behöver ha någon kalorirestriktion för att gå ner i vikt, bara man drar ner ordentligt på kolhydraterna. Det finns dock många bra recept i boken som helt går in under en striktare form av lågkolhydratdiet. Där finns också andra bra tips, exempelvis en låtlista för den som vill börja träna. För en hundralapp får du en varm guide in i det nya livet.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.