En trendspaning: anti-glycation kommer bli det nya heta på skönhetsmarkanden. På en amerikansk modesajt berättas nu om en hudkräm, A. G. E. Control, från företaget AminoGenesis: Anti-Glycation Skin Care – Sugar Damage To Skin. Målet med krämen är att den ska stoppa socker från blodet att klistra sig fast i huden. Det som gör att jag personligen hellre slutar att äta socker, är att de processer som krämen ska motverka också sker i mitt brosk och på insidan av mina blodkärl. Dit når inte krämen. Så här funkar det:
När blodsockret stiger i kroppen klistrar sig sockermolekyler fast på diverse proteiner genom en spontan kemisk reaktion. Ett av de proteiner som drabbas är kollagen, en viktig del av vår bindväv. Socker klibbar sig också fast på exempelvis hemoglobin i blodet. När läkare mäter diabetikers långtidsblodsocker, kallat HbA1c, tar de reda på hur mycket av allt hemoglobin som har socker på sin yta. Det är ett mått på hur ofta blodsockret har stigit till för höga höjder.
Vårt brosk blir brunt och skört av socker
Forskare kallar de sockerskadade molekylerna för advanced glycation end products, som passande nog förkortas till AGE, som i ålder. I Ett sötare blod kan du läsa berättelsen om hur en iransk läkare kom dessa AGE:s på spåren. Ju äldre vi blir, desto fler AGE:s får vi i kroppen. Det socker som sitter på hemoglobin försvinner snabbt om vi drar ner konsumtionen av snabba kolhydrater eftersom hemoglobin ständigt nybildas i vår kropp. Det socker som har glaserat hudens bindväv är däremot svårare att bli av med. Det har en halveringstid på över 100 år. Mycket kommer alltså att sitta kvar tills vi dör.
Barnläkarens Robert Lustig’s visar i ett av sina föredrag bilden ovan, där de små högarna utgörs av brosk från människor i olika åldrar. Du kan se att ju äldre vi blir, desto brunare är brosket. Den kemiska reaktion där AGE:s bildas kallas för browning reaktion, eftersom produkten blir brun. Det är en förklaring till varför coca-cola och sirap är brunt. AGE:s bildas också på insidan av dina blodkärl och i exempelvis hjärtmuskeln. Skönhetsföretagen kanske kan bromsa processen i huden. Men det godis vi äter och den läsk vi dricker kommer fortfarande att skada vårt brosk och insidan av våra blodkärl. Fruktos bildar AGE:s tio gånger effektivare än glukos. Därför är vitt socker värre än stärkelse.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Misan ∙ 22 januari, 2014 kl. 09:38
Åh vad du förklarar på ett lättförståeligt sätt. Hoppas bara att insidan på blodkärlen blir bättre med tiden efter att ha slutat med socker. Även om jag får leva med brunt brosk, gammal sockerråtta som jag är.
≪ | ≫ |
Pingo ∙ 22 januari, 2014 kl. 16:03
Då jag söker på nätet så hittar jag en hel del artiklar om att alfa liponsyra (eng Alpha Lipoic Acid) ska förhindra att AGE bildas men också att reversera förloppet. Själv så använder jag det tillskottet och mina bruna åldersfläckar på händerna försvann efter ca 3-4 månader.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 22 januari, 2014 kl. 20:15
Gjorde de! Otroligt!
≪ | ≫ |
Red Bull innehåller lika mycket socker som… juice? | Ett sötare blod ∙ 30 maj, 2014 kl. 20:53
[…] utan även exempelvis huden och hjärtmuskeln. Vävnaderna blir mindre elastiska och lite stelare. Det finns krämer som kan dämpa förloppet i huden, men inget som skyddar övriga delar av kroppen. Den som vill ha ett vitalt hjärta och ett smidigt […]
≪ | ≫ |
Är det normalt att barn får högt blodsocker av godis? | Ett sötare blod ∙ 17 oktober, 2014 kl. 06:03
[…] En orsak till varför jag inte vill att mina barn ska ha så där höga blodsocker, är att glukos spontant kan klistra sig fast i kroppens bindväv. Du kan läsa om detta både i Ett sötare blod och i Det sötaste vi har. Det bildas något som kallas för Advanced Glycation End Products (AGE:s). Det är denna reaktion läkare utnyttjar när de mäter diabetikers långtidsblodsocker. Det läskiga med AGE:s är att de ansamlas i kroppen under ett liv. Det är en del av åldrandet. Faktum är att brosket blir brunt som coca-cola. Här ett inlägg om det: Ny trend: krämer ska hindra socker från att skada vår hud. […]
≪ | ≫ |