AGEEn trendspaning: anti-glycation kommer bli det nya heta på skönhetsmarkanden. På en amerikansk modesajt berättas nu om en hudkräm, A. G. E. Control, från företaget AminoGenesis: Anti-Glycation Skin Care – Sugar Damage To Skin. Målet med krämen är att den ska stoppa socker från blodet att klistra sig fast i huden. Det som gör att jag personligen hellre slutar att äta socker, är att de processer som krämen ska motverka också sker i mitt brosk och på insidan av mina blodkärl. Dit når inte krämen. Så här funkar det:

När blodsockret stiger i kroppen klistrar sig sockermolekyler fast på diverse proteiner genom en spontan kemisk reaktion. Ett av de proteiner som drabbas är kollagen, en viktig del av vår bindväv. Socker klibbar sig också fast på exempelvis hemoglobin i blodet. När läkare mäter diabetikers långtidsblodsocker, kallat HbA1c, tar de reda på hur mycket av allt hemoglobin som har socker på sin yta. Det är ett mått på hur ofta blodsockret har stigit till för höga höjder.

Vårt brosk blir brunt och skört av socker

Forskare kallar de sockerskadade molekylerna för advanced glycation end products, som passande nog förkortas till AGE, som i ålder.  I Ett sötare blod kan du läsa berättelsen om hur en iransk läkare kom dessa AGE:s på spåren. Ju äldre vi blir, desto fler AGE:s får vi i kroppen. Det socker som sitter på hemoglobin försvinner snabbt om vi drar ner konsumtionen av snabba kolhydrater eftersom hemoglobin ständigt nybildas i vår kropp. Det socker som har glaserat hudens bindväv är däremot svårare att bli av med. Det har en halveringstid på över 100 år. Mycket kommer alltså att sitta kvar tills vi dör.

bild browningBarnläkarens Robert Lustig’s visar i ett av sina föredrag bilden ovan, där de små högarna utgörs av brosk från människor i olika åldrar. Du kan se att ju äldre vi blir, desto brunare är brosket. Den kemiska reaktion där AGE:s bildas kallas för browning reaktioneftersom produkten blir brun. Det är en förklaring till varför coca-cola och sirap är brunt. AGE:s bildas också på insidan av dina blodkärl och i exempelvis hjärtmuskeln. Skönhetsföretagen kanske kan bromsa processen i huden. Men det godis vi äter och den läsk vi dricker kommer fortfarande att skada vårt brosk och insidan av våra blodkärl. Fruktos bildar AGE:s tio gånger effektivare än glukos. Därför är vitt socker värre än stärkelse. 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.