Idag på Ekot berättar man om en ny svensk studie där lingon skyddar möss från att utveckla fetma: Studie: Lingon motverkar fetma – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio. I inslaget pratar forskare och reporter konsekvent om att mössen får en fet mat och att det är den feta maten som orsakar fetman.

Den mat som man inom musforskning kallar för ”high-fat diet”, består i regel av cirka 20 procent sukros, vitt socker. Den är alltså både rik på socker och på fett. Läs ett tidigare inlägg som om detta: Hur fett istället för socker får skulden i hälsodramat. Inlägget handlar om en studie från 2007 där amerikanska forskare kritiserade sina kollegor eftersom de ofta är dåliga på att definiera vilken slags kost deras möss egentligen äter.

En riktigt fet diet gör att möss går ner i vikt

En riktig högfettdiet, där socker utesluts, leder istället till att möss går ner i vikt. Se bland annat denna studie: A high-fat, ketogenic diet induces a unique metabolic state in mice. Mössen går ner lika mycket i vikt som möss som äter mycket färre kalorier. Orsaken är sannolikt att de små muskropparnas grundförbränning går upp på högfettdieten.

Det bildas syreradikaler ner levern omsätter socker

Orsaken till att lingonen skyddade mössen i Lundastudien är gissningsvis att de innehåller antioxidanter. När vi äter mycket socker behöver levern ta hand om överskottet och omvandla det till fett. I ämnesomsättningen av socker skapas ovanligt många syreradikaler. Det skadar levern och är en bidragande orsak till att vi får fettlever av för mycket socker. Min gissning är att lingonens antioxidanter skyddade levern mot syreradikalerna och därmed också mot förfettningen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.