Tillsatt socker är kopplat till en kraftigt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Det visar nu en ny studie i den medicinska tidskriften Jama International Medicin. Den femtedel som åt mest socker löpte dubbelt så hög risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, jämfört med den femtedel som åt minst under de femton år som studien pågick. Här hittar du studien: Added Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults.

Det är en så kallad epidemiologisk studie där forskare kartlägger hur folk äter och sedan följer upp vad som hänt ett antal år senare. Sådana studier visar aldrig på några orsakssamband utan bara på kopplingar. Men i det här fallet är sambandet linjärt: ju mer socker, desto högre risk. Det är alltid ett tecken på att det rör sig om ett orsakssamband. Dessutom finns nu en hel uppsjö studier som visar att när vi äter mycket vitt socker ökar fettproduktionen i levern. Om det får pågå under en längre tid blir levern lätt förfettad, visar studier på möss. En förfettad lever reagerar sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin och blodsockret stiger. Sedan är hela den sjukdomspiral som du kan läsa om i Ett sötare blod igång.

Det som gör mig extra glad med denna studie är att amerikanska forskare nu faktiskt tittar på socker som enskild faktor. Tidigare har de ofta klumpat ihop socker och fett, eller tittat på glykemiskt index. Det här visar att man nu börjar tänka om inom forskningen. Studien är genomförd av bland annat Harvardforskaren Frank Hu.

Här är tidigare inlägg på ämnet: Hur högt blodsocker kan driva åderförkalkningVad är high fructose corn syrup och hur farligt är det?

Läs mer om JAMA-studien i SvD: Socker orsakar hjärtsjukdomar | Ennarts hälsa.

En sak till: slå på P1. Cirka 8.15 kommer P1 morgon handla om detta.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.