tjocktarmscancerTjocktarmscancer är en av de sjukdomar som ökar i fetmans fotspår. Du ser statistik från Socialstyrelsen här bredvid. Den visar antalet fall per 100 000 personer bland män (den mörkare linjen) och kvinnor i åldern 60-74 år. Forskare från Michigan State University undrar nu om man inte borde screena personer med fetma och tecken på metabolt syndrom efter polyper, förstadiet till cancer, i tjocktarmen. Obesity in men could dictate future colon screenings | MSUToday | Michigan State University.

De undersökte 126 män i ålder 48 till 65 år. 78 procent av männen var antingen överviktiga eller feta. Ungefär en tredjedel av männen hade en eller flera polyper i sina tarmar och detta var kopplat till hur överviktiga de var. I pressmeddelandet säger forskaren: ”Faktum är att de med mest fetma löpte 6,5 gånger så hög risk att ha tre polyper än deras smalare motpart”.

Här hittar du studien i Plos One: Adipokines and Obesity Are Associated with Colorectal Polyps in Adult Males: A Cross-Sectional Study.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.