Idag skriver dn.se om en ny avhandling som handlar om hur magsårsbakterien Helicobacter pyrlori fäster vid tarmens slemhinna. Rubriken lyder: Kolhydrater skyddar mot magsår.

Det låter lite som ett inlägg i kostdebatten och jag kan tycka att rubriken är direkt vilseledande. När man läser artikeln blir det  tydligare att det handlar om modifieringar av de proteiner som kantar tarmens slemhinna. Inom biokemi brukar man kallad detta för att proteinerna glykosyleras. Forskare har i dagsläget inte en aning om hur detta påverkas av kosten. Det märks att reportern på något vis tror att detta har med kosten att göra och att det är därför som Dagens Nyheter skriver om det. Annars brukar de aldrig uppmärksamma denna typ av biokemisk grundforskning.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.