Amerikanska National Public Radio (NPR) berättar idag att allt fler vetenskapliga studier kopplar en konsumtion av lättmjölk och lättprodukter till övervikt: The Full-Fat Paradox: Whole Milk May Keep Us Lean. Även studier på barn visar på ett samband mellan lättmjölk och ökad vikt. Det här är intressant med tanke på att alla Sveriges skolor nu ska servera lättmjölk och lättprodukter till barnen, enligt Livsmedelsverket. Myndigheten menar att maten inte är näringsriktig annars. Det finns en risk att Livsmedelsverket med dessa råd driver ganska många barn in i en ond spiral av övervikt. Att barn verkar hålla vikten av feta mjölkprodukter beror sannolikt på att de mättar bättre. Det finns speciella mättnadshormoner som släpps ut när fettet kommer ner i tarmarna. Om magen är mätt och nöjd minskar risken att barnen springer till kiosken och köper godis.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.