Visste du att man kallar hyllorna med godis och läsk framför kassorna i våra butiker för belöningszonen? Lyssna på Studio Ett:s reportage från igår: På spaning efter svensk sockerpolitik – Studio Ett | Sveriges Radio. Bra att någon tar upp problemet med att vi inte ens överväger att ha en sockerskatt i Sverige.

Tyvärr påstår reportern att vi inte har ökat vår sockerkonsumtion de senaste decennierna, men det är en myt som industrin gärna använder i sitt försvar av alla söta livsmedel och i argumentationen mot en sockerskatt. Jordbruksverkets statistik innehåller bara vitt socker och sirap; där saknas siffror på nyare former av socker som exempelvis fruktos-glukossirap (det amerikanarna kallar för high fructose corn syrup) och invertsocker. Dessutom har industrin börjat söta med exempelvis äpplejuice för att få olika produkter att framstå som mer nyttiga. Då kan man skriva inget tillsatt socker på varan.

Det är viktigt att journalister slutar att förmedla denna ofullständiga statistik eftersom det sannolikt är en förklaring till varför politiker inte tror att socker är den viktigaste orsaken till fetman.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.