En del person som börjar att äta en strikt lågkolhydratkost upplever att de får färre luftrörsinfektioner. Nu presenterar forskare en möjlig förklaring till varför det kan bli så i tidskriften Journal of Clinical Investigation: Sweet Taste Receptors Are Primary Sentinels in Defense against Bacterial Infections in the Upper Airway, Penn Medicine Study Finds.

Tidigare har forskare visat att samma mottagare som gör att vi känner av bitter smak på tungan också finns  i våra andningsvägar. Där registrerar mottagarna ämnen som bakterier släpper ut. Om det är en bakterieinfektion på gång kommer dessa mottagare aktivera kroppens försvar, bland annat skapas syreradikaler och antibakteriella peptider som kan döda bakterierna. 

Nu visar forskarna att de mottagare vi har för sött på tungan motverkar detta försvar. I studien visade de att personer med en kronisk bihåleinflammation oftare har höga glukoshalter i sekretet i nästan. I andra studier har forskare rapporterat att ett sött blod är kopplat till ett sötare nässekret. Forskarna tror därför att detta kan förklara varför personer med diabetes är känsligare för luftrörsinfektioner.

Att mottagarna för sött påverkar immunförsvaret kan förklaras av att bakterier gärna käkar glukos . Vid en infektion sjunker nivåerna av glukos i kroppens slemhinnor och då kommer mottagarna för sött sluta att hämma mottagarna för bittert. Det leder till en aktivering av immunförsvaret. Vid onormalt höga halter glukos i andningsvägarna sätts sannolikt denna mekanism helt eller delvis ur spel.

Det ska tilläggas att artikeln handlar om bakteriella infektioner. De flesta luftrörsinfektioner orsakas av virus. Om de också aktiverar mottagaren för bitter smak framgår inte.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.