Nu har återigen forskare designat en studie där de vill visa att mättat fett är farligt, men där det mycket sannolikt är sockret som är boven. UNT skriver om den idag: Bukfett kan motverkas med rätt fetter – Uppsala – UNT.se.

I korthet har försökspersonerna fått äta tre muffins om dagen bakade med antingen palmolja (mättat fett) eller med solrosolja (fleromättat fett). Allt annat i bakverken var lika. Totalt gav detta 750 extra kcal per dag under de sju veckor som försöket pågick. Resultatet är i korthet att de som åt muffins med mättat fett fick mer fettinlagring i levern och i buken, så kallat visceralt fett, vilket är ett dåligt tecken. Det är starkt kopplat till hjärtsjukdom och typ 2-diabetes. Här ser du bilden med skillnaderna:Bild1

Bild2Låt oss nu titta på en annan studie, genomförd i Danmark 2012. Där fick försökspersonerna dricka en liter av coca-cola, mjölk, diet coke eller vatten under sex månader. Colan och mjölken gav totalt cirka 430 kcal/dag. Här bredvid ser du skillnaderna i deras leverförfettning och bukfett. Mjölken, som innehöll mest mättat fett, minskade signifikant bukfettet. Colan däremot gav en kraftig ökning av både leverfettet och bukfettet.

Min slutsats av detta är att Uppsalaforskarna aldrig hade fått samma effekt om de hade serverat det mättade fettet i form av smör. Det krävs socker för att få den kraftiga ökning av leverfettet som de har fått. Muffinsen bestod till nästan 25 procent av socker.

Studien skulle kunna tyda på att fleromättade fetter kan skydda bättre mot sockrets skadliga effekter än vad mättat fett gör. Men jag tycker studien är för liten för att man ska kunna dra några långgående slutsatser av den. Dra ner på sockret och de snabba kolhydraterna. Vilket fett du sen väljer att äta är mindre viktig (så länge du inte väljer transfetter).

Här hittar du Uppsalastudien: Overfeeding Polyunsaturated and Saturated Fat Causes Distinct Effects on Liver and Visceral Fat Accumulation in Humans.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.